PGB Judith van Laere      Persoonlijke begeleiding aan huis in Gouda en directe omgeving  

                                


Blog ZZP Thuiszorg


24 november 2021 Samen koken... Bij mijn client op maandagochtend samen het weekend even doorgenomen. Ik vertelde haar dat we voor het eerst zelf een hartige taart hadden gemaakt en dat het zo lekker was. Dat vond ze wel een heel lekker idee voor als ik donderdag bij haar zou koken tijdens het begeleidingsmoment. Ik heb voor haar de boodschappen in huis gehaald. Mijn client kan niet zelf koken of bijvoorbeeld pannen afgieten maar ze is wel graag in de buurt van de keuken om mee te kijken en te helpen daar waar kan. Ik doe het grootste deel van het koken en de klusjes daar omheen. Maar toch merk je aan haar dat ze het belangrijk vindt dat ze ook haar eigen input heeft. Zo voelt ze zich gezien, begrepen en vooral niet vergeten. Het is belangrijk om de clienten nog zoveel mogelijk eigen regie in handen te geven. Die handen is in dit geval maar 1 hand, de andere werkt niet goed meer. Dan merk je bij een hoop vaardigheden dat er toch 2 handen voor nodig zijn. Het heeft ook een stuk met acceptatie te maken hoe je er lichamelijk (of mentaal) voor staat. De ene keer gaat dat beter dan de andere keer. Ik herken er zelf soms ook wel wat in en daar praten we dan samen over. Praten gaat bij haar ook niet vanzelf maar samen komen we er altijd wel weer uit. Soms via een omweg maar dat is helemaal niet erg. En daarna heerlijk eten van de hartige taart. Volgende keer weer een ander recept uitproberen! 


21 september 2021 Een nieuwe periode... Ja ja ik ben deze zomer 40 jaar geworden! Dat voelt toch wel als een bijzondere mijlpaal. 5 jaar geleden stond ik voor een belangrijke keuze in mijn leven waar mijn gezondheid toen erg onder leed. Nadat ik voor mezelf ben gaan werken, ben ik me beter dan ooit gaan voelen. Veel minder stress, veel minder druk vanuit het werk. Natuurlijk, als zzp'er heb je je ook aan heel veel regels te houden en moet je ook aan de slag met regels, wetgeving, scholing, belastingdienst en een boekhouder. Maar dat vind ik helemaal niet erg! Door voor mezelf te beginnen heb ik zoveel meer vrijheid gekregen en zag ik mijn gezondheid weer vooruit gaan. Ik ben blij en dankbaar dat ik dit werk mag doen en dat ik mijn eigen plan heb getrokken. Ik heb mijn hart gevolgd en dat doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds. Het is niet altijd makkelijk en er zijn vaak genoeg gesprekken met mijn man, naasten in mijn familie of vriendinnen over wat me bezig houdt of welke richting ik op wil. Door te blijven evalueren of ik nog een pad volg waar ik me fijn bij voel, kan ik weer groeien. Als persoon en als persoonlijk begeleider in de thuiszorg. Ik had voor mezelf wat doelen gesteld voor als ik 40 jaar zou worden, ik ben goed op weg! Ik wandel graag omdat ik dan mijn gedachten goed kan ordenen. Vandaag ook weer een mooie wandeling gemaakt, je merkt dat de herfst er weer aan komt. De eerste blaadjes verkleuren en vallen van de boom, de paddenstoelen komen alweer opzetten. De ochtenden zijn een heel stuk frisser dan een paar weken geleden maar de middagen kunnen nog heerlijk warm zijn. Ik ben dan ook nog vaak genoeg buiten te vinden. Ik geniet daar erg van. Dat is inmiddels wel bekend vanuit mijn andere blog stukjes. Mijn clienten genieten er ook weer van als we samen naar buiten gaan. Ik heb nog steeds ruimte om een paar uur bij een nieuwe client te werken. Het is er mede door Corona helaas nog niet van gekomen om iemand te vinden die past bij wat ik te bieden heb of als ik op een advertentie had gereageerd, zocht die ander toch iemand anders. Dat kan en dat mag. Ik geloof erin dat als het juiste moment daar is, ik een client vind, of zij mij ;-) en dat we dan een heel fijne samenwerking aan kunnen gaan. Tot die tijd... geniet ik van mijn wandelingen, wat extra tijd voor mezelf en de ruimte om na te denken wat ik wil en te groeien als mens. 


30 juli 2021 Vakantie periode is weer aangebroken... Wat een jaar! Heel vaak ging het goed. Met mij, mijn gezin, mijn clienten maar soms vond ik het ook echt zwaar. Corona, mijn man zonder werk, mijn zoon die net naar de middelbare school is gegaan maar meer thuis zat dan op school, aangepast werken bij mijn clienten. Wanneer wordt alles nou weer normaal? Gelukkig kon mijn zoon de laatste maand weer volledig naar school zonder onderlinge afstand maar wel met regelmatig testen. Het werken bij mijn clienten werd ook steeds makkelijker omdat we allemaal twee keer gevaccineerd zijn. En als kers op taart net voor onze vakantie, mijn man heeft weer een baan! Net gehoord en na onze vakantie kan hij beginnen. We kunnen meer ontspannen onze vakantie ingaan dan ik gedacht had. Ook ben ik lekker bij met mijn administratie, de facturen zijn de deur uit en mijn laatste korte dienst is vanmiddag. Dan kan het genieten, bijkomen, uitrusten en leuke dingen doen gaan beginnen! Na de vakantie pak ik alles weer lekker op met hernieuwde energie. Ik heb heel veel zin in even niet werken maar daarna heb ik heel veel zin om weer aan de slag te gaan! Ik wens jullie ook allemaal een fijne zomer toe! Veel plezier en stay save!

 

17 juni 2021 Mijn tweede vaccinatie is ook binnen... Het geeft me een goed gevoel dat ik ben ingeënt tegen Corona. Ik ben zelf niet perse bang (geweest) om ziek te worden maar ik wilde vooral mijn naasten zoals mijn gezin, familie, vrienden en vooral ook mijn clienten niet ziek maken. Lange tijd leefde je toch op een bepaalde manier in een bepaalde angst en dit was natuurlijk niet altijd prettig. Toen ik begin maart mijn eerste vaccinatie kreeg omdat ik in de zorg werk, voelde dit dan ook als een verademing en het begin van het einde. Het begin van meer vrijheid, het einde van al deze ellende. Toch zijn er ook wel goede dingen uit voort gekomen merk ik. Er is op een bepaalde manier meer verbondenheid gekomen met mijn naasten en we zijn met elkaar veel meer de natuur in gegaan. Dat was zo ongeveer ook het enige wat mocht maar laat ik daar nou erg dol op zijn! Fijne wandelingen in de buurt, strand of bos. Je kan me bijna niet gelukkiger maken. Ik ben met mijn clienten ook heel veel de natuur in geweest. Langzaamaan ging het land steeds meer van het slot af en zeker nu er in volle vaart geprikt wordt, gaat het heel snel met de daling van de Corona besmettingen en ziekenhuisopnames. Toch hoop ik dat als dit vreselijke hoofstuk allemaal achter de rug is, we nog vaak genoeg de natuur opzoeken en af en toe de stilte opzoeken. Zo belangrijk om goed te voelen hoe het nu echt met je gaat en daar eventueel actie op te ondernemen. Ik doe dit bij mijn clienten ook, dus wil ik dit voor mezelf en mijn naasten ook doen. Steeds meer mensen in mijn naaste omgeving halen ook hun vaccinaties, dank je wel! Namens mijzelf en mijn clienten. Op naar de toekomst! 


13 april 2021 TWST school/ Uni cursus volgen... Ik ben nu 4 jaar als ZZP'er aan het werk in de thuiszorg en de afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van mijn gezondheid, grenzen stellen, mijn bedrijf vormgeven, erachter komen welke doelgroep bij me past en balans creëren in werk en privé. Die punten heb ik nu aardig onder de knie gekregen al zeg ik het zelf. Afgelopen jaar was ik al wat meer aan het nadenken over welke kant ik mijn bedrijf op wil laten gaan of waar ik over 5 jaar zou willen staan met mijn bedrijf. Beste een moeilijke vraag al zeg ik het zelf! Momenteel werk ik met veel plezier bij 2 clienten waar ik meerdere keren in de week kom en ook verschillende functies  vervul. Als het aan mijn ligt blijf ik daar nog lang werken! Toch is het altijd goed om jezelf te blijven ontwikkelen maar waarin? En vooral ook waar? Juist om het moment dat al die vragen mij bezig hielden kwam er een mail in mijn zakelijke inbox met de keuze uit 5 kortdurende cursussen waarvan ik er 1 mocht kiezen en deze zou volledig betaald worden door de overheid. Dit omdat de overheid ZZP'ers wil stimuleren om aan hun ontwikkeling te blijven werken. Na de inschrijving kreeg ik al snel een bevestiging dat mijn verzoek is goedgekeurd. Vanmorgen heb ik mijn eerste online gesprek gehad met een loopbaancoach. Zij begeleidt verschillende ZZP'ers, die nog helemaal aan het begin staan of degene die hun bedrijf nog meer vorm willen geven en over de toekomst nadenken. De komende 10 weken zal ik online veel opdrachten volgen, een aantal toetsen maken, een podcast beluisteren en mijn eigen ontwikkeling reflecteren. Hierna heb ik meer kennis over communicatie, leiderschap, loopbaanontwikkeling en hoop ik antwoord te kunnen geven over waar ik over 5 jaar wil staan met mijn bedrijf. Het is fijn om een nieuwe uitdaging te hebben en dat er een loopbaancoach meedenkt over wat mijn bezig houd. Als ik dit traject heb afgerond, sluit ik de cursus af met een certificaat. Ik heb er zin in! 

                   

10 februari 2021 Sneeuwpret of niet... Het zat er al even aan te komen, sneeuw in Nederland! Hoeveel zou er gaan vallen en wat vinden mijn cliënten ervan? Ikzelf vind sneeuw best leuk, heerlijk om een sneeuwwandeling te maken, een paar mooie foto's te schieten en genieten van alle vogeltjes die extra komen eten bij ons vogelhuis in de achtertuin. Wel graag alleen in het weekend, als ik weer ga werken mag van mij de sneeuw wel weg zijn  ;-) Dat was dus niet het geval haha... Wat was het ploeteren door de sneeuw op maandagochtend. Op de fiets en extra vroeg weg gaan. De terugweg ging gelukkig al een stuk makkelijker. Mijn cliënt ging 's middags niet naar de dagbesteding vanwege de sneeuw. In de middag kon in naar mijn andere cliënt gaan lopen. Voor haar was het veel te koud om naar buiten te gaan aangezien ze bijna nooit handschoenen aan wil. Ze was ook wat van slag, we hebben het dus lekker binnen gezellig gemaakt. Omdat ze wat van slag was heb ik het programma in de middag wat aangepast. Ik heb haar gevolgd en gekeken waar zij behoefte aan had. Ook dat is een onderdeel van het begeleiden. Soms is het fijn en wenselijk om een cliënt te stimuleren een klein grensje over te gaan, soms moet je er juist voor kiezen om meer in de chillmodes te gaan en het rustig aan te doen. Sneeuw geeft bijvoorbeeld alweer andere prikkels dan normaal. Zijn er dan ook nog andere omstandigheden die maken dat een cliënt minder goed in haar vel zit, dan is het wijs om je handelen daar op af te stemmen. Vaak voel ik dit intuïtief aan.  


20 januari 2021 Ontzorgen...  (Foto is  geplaatst met toestemming van moeder en door haarzelf gemaakt) Het begint langzaamaan iedereen op te breken dat we in een lockdown zitten en vooral de gedachte dat we al bijna één jaar een virus over de wereld gaande hebben die alles op zijn kop zet. De ouders van dit meisje zijn zo dankbaar dat alle begeleiders in de tweede lockdown gewoon door willen en kunnen werken en zelfs wel eens extra werken of extra taken doen  die ouders normaal gesproken doen. Ze hebben nog twee kinderen die ze helpen met schoolwerk en hun eigen werk gaat ook gewoon door. Voor mijn privé situatie is het goed te doen thuis, onze zoon is alweer 13 jaar en maakt zelf zijn huiswerk. Af en toe vraagt hij om ondersteuning maar niet in de mate waarin het gezin van mijn cliënt zich verkeerd. Ik probeer voor haar het gewone ritme zoveel mogelijk aan te houden als ze uit het KDC komt maar ook goed te luisteren naar wat ouders zeggen, vragen of wat ik zelf tussen de regels door lees, zie en hoor.  Zo ben ik eerder op de dag met haar gaan eten zodat er na de sondevoeding nog tijd is om haar te douchen en te verzorgen. Dit scheelt voor ouders heel erg. Ik vind het fijn dat ik onder andere op die manier kan helpen, ondersteunen en de ouders kan ontlasten in een stukje zorg die zijn normaal aan hun dochter aanbieden. Na het douchen was er nog even tijd voor een filmpje van Lotte en Max. Hierin worden liedjes gezongen die ondersteund worden met gebaren.  Dit was samen echt even een genietmomentje. 


25 december 2020 Terugblik... Wat een bewogen jaar is dit geweest. Dat kan niemand ontkennen.  Lock down, maatregelen, RIVM, anderhalve meter samenleving... Allemaal nieuwe termen die ineens voorbij kwamen. Angst. Voor het onbekende. Angst. Word ik ziek of een van mijn naasten? Angst. Wat houd dit in voor mijn werk? Voor mij heeft het op zakelijk vlak gelukkig niet veel invloed gehad, ik kon blijven werken bij mijn clienten. Maar voor mijn man heeft dit jaar door de Corona wel degelijk invloed gehad  op zijn werk in de catering maar we houden goede moed en kijken positief vooruit. Onze zoon is net gestart op de middelbare school, hij had al thuisonderwijs gehad in groep 8 maar ook op het voortgezet ging dit af en aan door. Zakelijk gezien had ik plannen maar deze kwamen op een lager pitje te staan. Op persoonlijk vlak heb ik juist veel tijd voor mezelf gehad en voor mijn gezin. Stilstaan, voelen, verstilling, ontwikkelen, natuur opzoeken, thuisblijven en minder mensen op bezoek. Soms had iets wat nadelen maar er waren zeker ook veel voordelen. Doordat ik op persoonlijk vlak veel tijd had om aan mezelf te werken heb ik ook weer nieuwe energie opgedaan om op zakelijk vlak in 2021 weer dingen op te pakken. Ondanks dat dit een heel bijzonder jaar was en het echt niet altijd makkelijk was, heb ik het regelmatig ook als prettig ervaren om meer thuis te zijn en stil te staan bij wat nou echt belangrijk is voor mij, mijn gezin en mijn werk. Dit jaar laten we volgende week achter ons en gaan we vooruit kijken naar een jaar met hopelijk meer vrijheden en positiviteit. We hebben er alle vertrouwen in! Voor nu wens ik jullie fijne feestdagen met jullie naasten en dat in 2021 je dromen mogen uitkomen.


30 september 2020 Verstilling... De zomer is alweer voorbij, we konden lekker veel naar buiten met het mooie weer. Dit heb ik dan ook veel gedaan met mijn cliënten en als ik vrij was met mijn gezin. Ondanks dat de maatregelen van het RIVM nog steeds gelden voor het COVID-19 virus heb ik wel genoten van zon, zee, strand, bos, wandelen, fietsen en zitten in de achtertuin. Mijn cliënten hebben er ook het beste van gemaakt. Het blijft een gekke tijd. Afstand houden, winkelwagens ontsmetten, testen bij klachten. Wie had dit gedacht dat het allemaal zo lang zou gaan duren. Ik niet in ieder geval. Ik heb het werk zo goed mogelijk door laten gaan en mijn cliënten er zo min mogelijk van laten merken. Na de zomer liepen de besmettingen helaas weer op dus er zijn weer strengere maatregelingen aangekondigd en sommige versoepelingen zijn weer teruggedraaid. We moeten weer meer thuis zijn en/ of met minder mensen de deur uit. Nu ook de herfst begint, trekken mensen weer meer naar binnen. Lekker een kop thee en een kaarsje aan bij een goede film of boek. We zoeken weer meer de rust en de stilte op. Hopelijk waait de storm snel voorbij en kunnen we na de winter weer volop genieten van de lente en alles wat er bij hoort. Voor nu... geniet van het thuiszijn en stay save!


16 juni 2020 Gezamenlijke passie... Een van mijn cliënten houdt heel erg van de natuur, bloemen en planten. Af en toe gaan we ook lekker de natuur in. We kiezen een mooie route uit met de fiets, gaan picknicken op een leuke plek en genieten van de bootjes of honden die in het water springen. Ik heb zelf thuis een tuin, zij heeft een galerij waar ze heel veel planten en bloemen heeft. Samen houden we haar trots bij. Zij helpt met bloemetjes eraf halen, ik geef water en verzorg ze. Af en toe wil ze iets op een andere plek hebben of heeft ze wat nieuws gekocht en dan mag ik dat in de aarde zetten. Ik geniet er zo van om met mijn vingers in de aarde te zitten. Hoe heerlijk is dit dat dit dan ook nog eens onder werktijd mag zijn. Als ik haar dan weer zie genieten, geniet ik zelf ook weer extra. Natuur, bloemen en planten geven je energie. Als je met iets bezig bent waar je van geniet, geeft dit ook weer energie. Win-win situatie zou ik zo zeggen.  


3 april 2020 Wereld staat op zijn kop... Je kunt het niet gemist hebben, het Covid-19 virus gaat de hele wereld over. Wat een gevolgen voor werk en privé. Wie had dat van te voren kunnen bedenken dat een virus aan de andere kant van de wereld toch ook zo snel Nederland bereikt en we volledig afhankelijk geworden zijn van wat de regering ons opdraagt. Nu moet ik zeggen dat ik nog geluk heb met het werken bij mijn cliënten.  Zij zijn zorgafhankelijk en de zorg moet gewoon doorgaan. Wel is de zorg aangepast volgens de richtlijnen van het RIVM. 1,5 meter afstand houden is niet mogelijk maar hoeft ook niet omdat ik een contactberoep heb. Wel was ik heel vaak mijn handen, hoest en nies ik in mijn ellenboog en kom ik niet werken als ik, mijn gezin of mijn cliënt of haar gezin zich niet goed voelt. In het begin voelde het heel spannend allemaal, krijgen we het virus niet? Nu raak je er toch op een of andere manier aan gewend hoe de nieuwe manier van werken is.  Voor privé was het juist wel even fijn, meer rust, meer aandacht voor thuis, meer genieten van je gezin zonder al die extra afsrpaken buiten je werk om. Langzaamaan worden de richtlijnen versoepelt en wordt je wereldje weer wat groter. Toch blijven we thuis en bij mijn cliënten wel waakzaam op symptomen of klachten. Laten we maar hopen dat er snel een vaccin komt en dat iedereen in goede gezondheid blijft. 


17 december 2019 Nieuwe flyers en visitekaartjes... Bij een doelgroep verschuiving horen ook nieuwe flyers en visitekaartjes! Mijn huisstijl is hetzelfde gebleven maar de tekst is aangepast. 2 verschillende doelgroepen. Jonge kinderen maar tegenwoordig ook volwassenen.  Bij beide doelgroepen voel ik me thuis. Bij beide doelgroepen kan ik mijn kwaliteiten kwijt. Dat maakt mijn werk ook zo leuk! En ik ben nog elke dag dankbaar dat ik bijna 3 jaar geleden de stap heb genomen om voor mezelf te beginnen. Het was soms even zoeken welke cliënt bij mij paste en omgekeerd. Dit resulteerde ook een paar keer in afscheid nemen van elkaar. Elke keer kwam er daarna weer iets op mijn pad wat beter aansloot bij mijn kwaliteiten. Zo kwam langzaamaan ook mijn doelgroep verschuiving in beeld. Thuis en met collega's gesprekken voeren over wat bij je past. Waar je goed aan doet. Nadenken, knopen doorhakken, nieuwe cliënten zoeken. Het was niet altijd makkelijk om een knoop door te hakken maar juist omdat je één op één met een cliënt werkt is het zo belangrijk dat het goed voelt voor beide. En als het één ding is die ik de afgelopen jaar heb geleerd is dat ik mijn hart moet volgen! Daar word ik het meest blij van en dat heeft ook weer zijn positieve uitwerking op de kwaliteit die ik lever bij mijn cliënten. Binnenkort staan er twee cursusdagen op het programma; autisme en prikkelverwerking. Deze week nog even hard werken en dan genieten van de kerstvakantie. Fijne feestdagen iedereen en tot in het nieuwe jaar! 


6 november 2019 Doelgroep verschuiving... Wat grappig en bijzonder hoe het leven kan lopen. Ik werk al ruim 20 jaar met kinderen maar sinds 2,5 jaar werk ik ook regelmatig voor en met een volwassen cliënt. Deels draait het om het huishouden doen maar er komt meer bij kijken dan alleen dat. Het gaat om een stukje thuis creëren. Mijn cliënten zijn niet in staat dit zelf te doen door hun lichamelijke beperkingen. Hoe graag ze het ook zelf willen doen, de energie of fysieke kracht is er niet naar. Soms mist er ook een stukje inzicht of overzicht. Hoe pak ik mijn huishouden aan, welke post is belangrijk om af te handelen, wat voor ingrediënten heb ik nodig voor het koken.  De hulpvraag kan zijn; neem een deel van me over, of; wil je me er in ondersteunen. Ik kan met mijn inzicht, ordelijkheid, punctualiteit, rust en regelmaat geven waar de cliënt naar verlangt. En dat is een stuk van de begeleiding wat mij energie geeft. Ik vind het dankbaar werk omdat ik op die manier mijn steentje bij kan dragen in de maatschappij. Het gaat niet om die stofzuiger of om dat ene boodschapje doen, het gaat om een stukje overnemen wat de cliënt niet meer zelf kan of graag in ondersteund wil worden. En dat doe ik maar al te graag voor ze! 


19 juni 2019 Samen spelen... Een van mijn cliënten gaat graag even op de computer uit school. Even de dag van zich af laten glijden, even de gedachten verzetten en ontprikkelen. Na een bepaalde tijd wordt de timetimer gezet of komt mijn cliënt zelf achter de computer vandaan. Vaak spelen we een spelletje samen. Ik neem wel eens wat mee of we kijken wat er thuis is. Heel vaak wordt er na een spel geknutseld. Er wordt dan een variant gemaakt op hetgeen wat we net gespeeld hebben. De radartjes in het hoofd van mijn cliënt gaan heel snel, binnen een mum van tijd is er een nieuw spel bedacht en uitgevoerd. Ook dit zelfbedachte spel, spelen we dan samen. Ontzettend knap en ontzettend leuk om te zien hoe mijn cliënt dit doet en hier ook van geniet. Op mijn beurt geniet ik dan ook weer. We hebben het idee om alle gemaakte spellen op papier ook daadwerkelijk in een map te gaan doen. Zo blijft alles netjes elkaar en kan het nogmaals gespeeld worden. Als ik kijk naar de fases in de spelontwikkeling is er sprake van constructiespel en fantasiespel.


25 april 2019 Natuur opzoeken... Soms gebeurd er zoveel in je leven dat je het liefst even in een holletje kruipt. Dit geld voor mezelf maar ook net zo goed voor mijn cliënten. Je wilt het liefst thuis blijven in je vertrouwde omgeving, doen waar je je goed bij voelt. Maar juist de natuur in gaan, een wandeling maken, een stuk fietsen kan zo lekker zijn om je hoofd leeg te maken! Je gedachtes en je hoofd worden weer wat rustiger en door lekker te bewegen verlaag je ook je spanning. Niet elke cliënt kan goed lopen, in de rolstoelwagen of scootmobiel is natuurlijk ook een prima alternatief op het lopen. Je bent toch buiten, het zonnetje doet wonderen en het is zo mooi om de natuur weer te zien ontluiken, de vogels te horen fluiten. Ik geniet daar enorm van! Je gaat moe of overprikkelt de natuur in maar komt moe maar voldoen en veel meer ontspannen terug. Je voelt je weer meer opgeladen en kan er weer tegen aan! Met mijn cliënten wandel en fiets ik regelmatig. In mijn vrije tijd doe ik dit ook graag met mijn gezin. De natuur in, heerlijk.... Bos, strand of een wandelingetje in een parkje. Het is allemaal goed. 


27 februari 2019 Jubileum... Vandaag heb ik mijn 2 jarig jubileum van mijn eigen bedrijf PGB Judith van Laere. Het trotse gevoel is wat overheerst. Wat is er veel gebeurd in 2 jaar! Ik heb mijn bedrijf opgebouwd  vanaf dag 1 met 1 cliënt waar ik 3,5 jaar uur per week werkte tot naar nu waarin ik een volwaardig bedrijf ben en goed mijn eigen boontjes weet te doppen. Ik ga met heel erg veel plezier en met gevoel van dankbaarheid naar mijn werk, het voelt niet eens altijd als werk zo leuk vind ik het om te doen. De afwisseling en eigen indeling van de verschillende cliënten hebben, mijn eigen administratie doen, intervisie en bijscholing maakt dat ik me trots voel op hoe ik mijn eigen bedrijf heb ingericht. Ik ben trots als ik bij cliënten een blij gezicht zie, weer een nieuw doel behaald is of ouders mij bedanken voor het meedenken of iets nieuws in het gezin implementeren. Soms heb ik keuzes moeten maken die niet makkelijk waren maar wel mij en mijn bedrijf ten goede kwamen. Zonder de steun van mijn man, zoon, familie en vrienden had ik niet zo ver geweest als dat ik nu ben. Nogmaals, trots is het gevoel wat overheerst! 


24 december 2018 Jaaroverzicht... Wat een jaar is het geweest! Veel pieken, af en toe een paar dalen. Privé, werk gerelateerd of cliëntgebonden. Soms kom je ergens met vallen en opstaan. Herhalen, herhalen, herhalen. Dit geld voor mezelf als ook voor mijn cliënten. Door ervaringen leer je, pas je aan, verander je, stel je bij, evalueer je en mag je zeker ook trots zijn op jezelf! Zowel ik als ZZP' er als mijn cliënten hebben dit afgelopen jaar heel veel stappen gemaakt! Daar ben ik trots op!! Nu volgt er een kerstperiode van bezinning, uitrusten, nieuwe ideeën opdoen, voorbereiden op het nieuwe jaar en dan in 2019 er weer met frisse moed tegenaan! Ik wil iedereen fijne feestdagen wensen en alvast een gelukkig, gezond en liefdevol 2019 wensen! 15 oktober 2018 Spelbegeleiding deel 3... Aan de studie! Mooi boek binnen en op internet ook nog een handig boekwerkje gevonden over spelbegeleiding en spelontwikkeling. De herfst en winter komt er weer aan. Ik werk genoeg, er komt zelfs nog een cliënt bij maar toch wil ik de donkere dagen ook gaan gebruiken om me te verdiepen in de spelbegeleiding. Zoals ik al eerder liet weten heb ik jaren geleden al op mijn vorige werk  informatie gehad over spelbegeleiding maar een beetje bijspijkeren kan geen kwaad! Daar had ik de ondersteuning van een team en nu doe ik het zelf. Alles heeft zijn voor en nadelen. Toch ben ik nog steeds ontzettend blij dat ik voor deze weg heb gekozen. De cliënten waar ik werk passen bij mij en ik bij hun. Ik ben bezig geweest met  hun doelen evalueren en er zijn ook een paar nieuwe doelen bijgekomen. Zo ook verder verdiepen en begeleiden in spel. Ik geniet er heel erg van. Voor mij en de omgeving zijn het kleine stapjes maar voor de cliënt zijn het reuzenstappen! Ik zie trots, genieten, ondeugendheid, aandacht, gedeelde interesse, oogcontact. Heel mooi om te zien! Ik ga er graag mee door. 


21 september 2018 Spelbegeleiding deel 2...  De herkenning op haar gezicht als ik weer met deze tas aankom. Ze heeft steeds beter door dat als ik deze tas meeneem we weer gaan spelen met de materialen die in de tas zitten. We spelen in haar kamer of in de woonkamer. Afhankelijk van de drukte in huis, hoe overprikkelt ze is van de dag die ze al heeft gehad of andere omstandigheden. Ik reik haar materialen aan of zet ze in de ruimte neer zodat ze het zelf kan pakken. Elke keer loopt ze wel weer terug naar de tas om te kijken wat er in zit. Ze begint al een paar favorieten te krijgen. Die neem ik elke keer mee als vertrouwd materiaal maar ik neem ook altijd nieuw dingen mee om te kijken wat ze daar mee doet. Leuk om te zien dat ze kleine stapjes in haar spelontwikkeling maakt!30 juli 2018 Spelbegeleiding... In mijn vorige werk hebben we een heel gave training gehad om kinderen spelbegeleiding aan te kunnen bieden. Hierin leerde je de verschillende spelfases waarin een kind zich bevindt en ook of het kind hierin achter liep of juist voor liep. Heel interessant. Er werden boxen met spelmateriaal gemaakt en voor lange tijd werden er spelsessies gegeven. Toch is dit op één of andere manier uitgedoofd. De inhoud van het werk veranderde, er was geen tijd meer voor individuele spelsessies. Heel jammer want het was superleuk om te doen! Echt even één op één contact met de cliënt. Nu ik voor mezelf werk, heb ik die momenten altijd. Ik geniet daar erg van. Eén van mijn cliënten krijgt ook externe spelbegeleiding. Ik mocht een keer bij een sessie aanwezig zijn en dacht... maar dit kan ik ook! Dit is wat ik al eerder heb gedaan. Daarna begon het weer wat meer te kriebelen. O ja, dit was leuk om te doen! Af en toe nam ik al wat speelgoed mee wat ik nog had van toen mijn zoon kleiner was. De laatste tijd ben ik er veel actiever in. Ik struin winkeltjes af voor speelgoed, ik heb mijn oude papieren weer opgezocht en heb een boekje over spelontwikkeling en begeleiding gekregen. Mijn laatste aanwinst is een tas met mijn eigen logo erop! Deze tas neem ik elke keer mee naar mijn cliënt. Als zij deze tas ziet, weet ze, nu gaan we spelen! De komende tijd is het wat rustiger vanwege de vakantieperiode, kan ik mooi mijn nieuwe boek gaan lezen en nog meer leuke ideeën opdoen. Later in het jaar wil ik me verdiepen in een cursus spelbegeleiding. Ik heb er zin in!  


6 juni 2018 Vertrouwen... Vertrouwen in mijn cliënt, vertrouwen in stapjes zetten, vertrouwen van haar in mij. Hoe mooi om te zien dat zij een paar maanden geleden nog niet buiten durfde te lopen maar dit op haar knieën deed. Hoe mooi om te zien dat ze stapjes aan de hand is gaan lopen en nu zelfs al heel stukken loopt! Ik vind het fantastisch dat ik daar getuige van mag zijn. Ik zie haar zelfvertrouwen met de dag groeien. Ik zie dat ze trots is op haarzelf, ik zie dat ze haar angsten aan het overwinnen is. Buiten zijn er veel onvoorspelbare elementen aanwezig; auto's, brommers, fietsers, mensen die je zomaar aanspreken en aan je willen zitten. Voorheen zag ik volledige paniek, haar hele lijfje schoot in de kramp in de rolstoelwagen, laat staan dat ze dan ook nog eens zelf zou gaan lopen. We zijn stapje voor stapje te werk gegaan. Ze woont aan de rand van een parkje, elke keer als we een wandeling hebben gemaakt met de rolstoelwagen, haalde ik haar er voor het laatste stukje uit. Zo kon ze aan mijn hand en naast de wagen het laatste stukje naar huis lopen. Dit zijn we steeds meer gaan uitbreiden en nu loopt ze bijna het hele parkje door! Steeds het cirkeltje vergroten. Nu zijn we op het punt gekomen dat daar ook het winkelcentrum bij hoort en het verkeer. Dat is nog heel erg spannend, als ze een mindere dag heeft ga ik deze uitdaging niet aan. Omdat ze niet kan praten is het heel belangrijk dat ik haar gedragingen en reacties goed lees. Wat ook goed helpt is uitleggen wat we gaan doen, dit ondersteunen met foto's en vooral rustig blijven praten als we onderweg iets tegenkomen wat spannend is. Achteraf vertel ik altijd vol enthousiasme aan ouders wat ze heeft gedaan. Ook dan zie ik weer een heel trots gezichtje :-) 


1 maart 2017 tot 1 maart 2018 Nieuws... Er breekt een nieuwe fase in mijn leven aan! Na 12,5 jaar in de jeugdhulpverlening begin ik voor mezelf! Hoe LEUK! Hoe SPANNEND! Wat moet ik allemaal doen, wat moet ik allemaal regelen? Er komen zoveel vragen op me af. Soms is het maar goed dat je niet alles van te voren weet en gaande weg bijleert wat er moet gebeuren. Niet alleen voor kinderen is structuur fijn maar ook voor mij, voor een nieuwe fase, voor een nieuw bedrijf. Overzichten maken, lijstjes maken en afstrepen. Dat geeft al voor een groot deel rust. Stap voor stap werk ik alle punten af, schaaf en leer ik bij. Ik leer  nieuwe mensen kennen en krijg een steeds beter beeld  wat een eigen bedrijf als ZZP'er inhoudt. Ik hou er van om met mensen te werken maar ik vind het ook leuk om een   stuk administratie te doen. Dit kan ik mooi combineren in het werk. Nu druk bezig met de website verder vorm te geven en te voldoen aan de AVG die binnenkort van kracht gaat. Volgende keer weer meer informatie over wat mij bezig houd! Hartelijke groet, Judith E-mailen
Bellen
Map