PGB Judith van Laere,            begeleiding in de thuiszorg    
        

Blog ZZP Thuiszorg10 april 2024  Situaties aanvoelen... 

De linkerfoto heb ik in de middag gemaakt toen ik aan het wandelen was met mijn cliëntje. Wat staat alles toch mooi in bloei! We hebben allebei heel erg genoten van de wandeling maar ik misschien nog wel ietsje meer dan zij. Ze was best moe en dommelde af en toe even weg. Heel vaak praat ik tegen haar over wat we onderweg zien of zing ik liedjes voor haar. Nu niet. Bewust niet. Ik ben bewust stil gebleven omdat ik zag dat ze tegen de moeheid aan het vechten was. De rechterfoto heb ik in de avond gemaakt toen ik samen nog even een ommetje liep met mijn man. Toen hebben we juist even bijgekletst met elkaar omdat we het allebei een beetje druk hadden en de avonden op de bank vooral een beetje in ons eigen wereldje doorbrachten. Twee heel verschillende wandelingen, twee verschillende ervaringen. Het een in stilte, de andere met praten. Allebei goed, allebei fijn. Het belangrijkste vind ik in ieder geval om aan te voelen waar de behoefte ligt en daar dan op in te springen. Dit kan in zoveel situaties. Als je de rust neemt om te voelen en te zien, kom je een heel eind. 

2 februari 2024 Blij ei... visie verscherpen...

Ik hou van wandelen en schrijf wel vaker over dat ik graag in de natuur kom om mijn hoofd leeg te maken of juist mijn gedachten haar gang te kunnen laten gaan. Ik vind het belangrijk om mijn gedachten over mijn werk bijvoorbeeld ook hier te kunnen delen om dat dit ook is hoe het gaat. Een eigen bedrijf hebben is geen stilstaand gegeven maar een dynamisch geheel. Ik groei, ontwikkel, verander dus mijn bedrijf ook. Toen ik alweer bijna 7 jaar geleden begon ging ik bij elke client werken die ook maar een beetje bij me pastte. Is dat goed? Op dat moment wel. Zo leer je wat wel en niet bij je past en waar je kwaliteiten wel en niet tot uiting komen. Echter vind ik wel omdat je met mensen werkt die vaak onder een kwetsbare doelgroep vallen dat je wel serieus om moet gaan met wie je een overeenkomst aan gaat. Ik vind het belangrijk om een langdurige relatie aan te gaan in mijn werk. Bij één client werk ik dan ook al bijna 7 jaar, bijna net zo lang als dat mijn bedrijf bestaat. Ik werk daar nog met heel veel plezier! Bij een andere client werk ik ook alweer 5,5 jaar. Dat geeft wel aan dat ik mijn werk en het contact met de clienten heel serieus neem! En als het goed voel en we zijn allebei tevreden dan is er voor mij geen reden om snel weg te gaan. Nu is mij het een en ander helemaal duidelijk geworden waar ik graag naar toe wil en dat is me volledig focussen op begeleiding bieden Binnen de geboden begeleidingsuren kunnen natuurlijk ook boodschappen gedaan worden of een aantal huishoudelijke klusjes uitgevoerd worden en ook douchehulp of persoonlijke verzorging bieden behoord tot de mogelijkheden maar ik ga het niet meer als losse uren aanbieden. Door die keuze creëer ik in eerste instantie meer onrust, vooral voor mezelf maar uiteindelijk zal er meer rust komen. Als ik één ding geleerd heb de afgelopen 10 jaar is het wel dat balans creëren in je leven zo ontzettend belangrijk is. Dat gaat niet in een lijnrechte weg maar met hobbels en bobbels en soms met een zijpad. Het is fijn om je visie te verscherpen en daar naar te handelen. Alles op zijn tijd maar fijn om te weten waar ik heen wil. Ik blijf trouw aan mijn bedrijf en gevoel, soms vraagt dit veranderingen. Ik word daar steeds beter in. Daarom een blij ei...

4 december 2023 Reflecteren...

De laatste maand van het jaar is aangebroken en dat maakt dat ik weer even stil sta bij hoe het jaar is verlopen en waar ik in het nieuwe jaar naar toe zou willen met mijn bedrijf. Ik vond het eerlijk gezegd best een pittig jaar... Ik heb een aantal knopen doorgehakt waardoor ik mijn werkweek beter en anders in kon delen maar waardoor ik ook weer even moest wennen aan nieuwe situaties. Ik heb ook veel webinars mogen volgen en nieuwe informatie opgedaan. Ik heb mijn kinder EHBO certificaat weer up to date gemaakt, ik heb mooie stappen bij cliënten gezien en we hebben fijn kunnen samen werken. Privé zijn er ook wel een aantal verdrietige gebeurtenissen geweest die me veel energie hebben gekost. Ik merkte dat ik daardoor meer tijd voor mezelf nodig had en mijn voorgenomen plannen voor mijn bedrijf niet allemaal uitgevoerd konden worden. Natuurlijk wel de standaard dingen maar niet alle extra dingen heb ik kunnen uitvoeren. Dan merk je dat dit geen prioriteit heeft en ook op een later moment kan. Eigenlijk helemaal niet erg. Keuzes maken en soms kiezen voor jezelf in plaats van voor je bedrijf kan dan heel wijs zijn. Tenslotte; als ik niet goed voor mezelf zorg kan ik ook niet aan mijn eigen bedrijf werken wat betekend dat ik er ook weer minder goed voor mijn cliënten kan zijn. En zo is de cirkel weer rond. Ik merk dat er al weer meer lucht komt en meer ruimte is voor nieuwe plannen. De komende weken ga ik nog werken en daarna heerlijk van mijn kerstvakantie genieten. In het nieuwe jaar kijk ik weer vooruit en ga ik met mijn plannen aan de slag. Ik wil sowieso een training volgen die gaat over fysieke belasting als je met cliënten werkt. Over andere dingen die werk gerelateerd zijn ga ik nog even nadenken. Eerst maar eens de laatste maand van dit jaar fijn doorgekomen. Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen toe met degene die je lief zijn. Een goed 2024 gewenst!

6 november 2023 Genieten...

Vorige jaren kon ik wel wat last hebben van de overgang van de seizoenen, het weer wat somberder wordt, de donkere dagen, veel regen en minder zon. De laatste jaren kan ik daar steeds beter mee omgaan. Meer genieten van de kleine dingen die je blij maken, kleine genietmomentjes in en om het huis die ik alleen of met mijn dierbaren of op mijn werk ervaar. Natuurlijk baal ik ook als ik voor de zoveelste keer door de regen moet maar daar kan je je ook op kleden. Ik probeer momenten om te buigen naar positieve momenten. Wanneer er wel even de zon schijnt kan ik daar extra van genieten. De natuur is nu prachtig met alle kleuren, de wind kan ook heerlijk zijn; lekker om uit te waaien en je gedachten voorbij te laten komen. Ik ben al maanden bezig met keuzes maken, knopen doorhakken, mijn werkschema aanpassen. Als je een knoop doorhakt wil je het liefst dat het morgen of binnen een maand weer opgelost is. In mijn geval dus een nieuwe client. Maar... ik heb de afgelopen 6,5 jaar al vaker meegemaakt dat er van beide kanten een klik moet zijn en dat het fijn is als mijn kwaliteiten op een zo goed mogelijke manier tot uiting kunnen komen. Daar heeft de client ook alleen maar baat bij. De afgelopen maanden ben ik bezig met netwerken, mijn flyer op te hangen met informatie wat ik te bieden heb en heb ik een paar keer gereageerd op potentiële nieuwe cliënten. Toch bleek het tot nu toe nog geen match te zijn. Werktijden/ gevraagde tijden, dagen of aanbod bleken niet overeen te komen. Het is soms moeilijk om geduld te hebben maar daar zit voor mij ook een les in. Leer luisteren naar je buikgevoel, niet zomaar ergens gaan starten om dan weer extra uren te draaien en extra inkomen te hebben maar écht kiezen voor degene die bij me past en waar we ons allebei goed bij voelen. Ik geloof echt dat er over een tijdje een goede match aankomt maar dat het nu nog niet helemaal de tijd is. Daarom heb ik ook besloten om niet per direct beschikbaar te zijn maar per 8 januari 2024. Dat geeft mij de gelegenheid om lekker even naar binnen te keren en aan te voelen wat ik wil. Zo ben ik er straks echt klaar voor om weer vol enthousiasme aan de slag te gaan. Tot die tijd focus ik me op het werk bij mijn huidige cliënten en het heerlijke cocoonen en genieten van de mooie herfstperiode. Met regen en hopelijk straks ook weer heel veel zon! 

18 september 2023 Nieuwe fase breekt aan...

 De zomervakantie is alweer eventjes voorbij en ik heb er van genoten! We hebben een roadtrip door België gemaakt. Begonnen bij de kust en zo door naar Belgisch Limburg. Na de vakantie is mijn cliënt begonnen op school in Gouda. Ik haal haar wandelend of met de rolstoelfiets op. Mooie locatie maar voor haar natuurlijk nog wel wennen aan een nieuw gebouw en nieuwe mensen. In haar team gaat er ook wat schuiven waardoor ik van maandag en vrijdag naar maandag en dinsdag ga. Dat betekend dat ik niet meer op vrijdag bij cliënten ga werken maar de ochtend vrij heb om mijn PGB administratie te doen. Maandagochtend is nog steeds vrij voor een nieuwe client die begeleiding nodig heeft. Langzaam maar zeker krijgen alle veranderingen een nieuwe vorm en plek in mijn bedrijf. Heel vaak trek ik de vergelijking in mijn werk of  eigen leven met mijn cliënten maar dat geeft dan ook maar weer aan hoeveel gelijkenissen er kunnen zijn.  Zo is mijn cliënt begonnen aan een nieuw pad in haar leven en doe ik dat ook. In haar leven mag ik daar een stukje van mee maken en in mijn eigen leven ben ik daar ook mee bezig. Ik ga me de komende tijd onder andere meer verdiepen in Human Design. Wie ben ik en waar ben ik goed in, wat helpt mij om mijn persoonlijke kwaliteiten nog beter in te kunnen zetten in privé en werk. Ik kijk er naar uit om daar meer kennis over op te doen! Wie weet wat voor mooie dingen daardoor op mijn pad mogen komen! 

 9 juni 2023 Knopen doorhakken...  

Wie A zegt, moet ook B zeggen zegt men wel eens. Daar zit ik nu midden in. Bij 1 van mijn cliënten heb ik inderdaad aangegeven dat ik het werk in het huishouden wil laten vallen maar nog wel heel erg graag de begeleiding wil blijven doen bij haar. Ik merk dat ik daar veel gelukkiger van word en dat ik haar dan ook meer kan geven als ik lekker in mijn vel zit en goed voor mezelf zorg. Dat is ten slotte wat ik ook altijd probeer mee te geven aan mijn cliënten. Denk aan voeding, slaap, stress verminderen, bewegen, lekker in je vel zitten. Als ik dat aan anderen mee geef, moet ik het zelf natuurlijk ook doen ;-) Keuzes maken kunnen erg spannend zijn. Je weet nog niet precies waar het heen gaat maar je voelt wel in elke vezel van je lijf dat dit is wat je moet doen. Wanneer is dan het juiste moment? Goeie vraag... de zomervakantie komt er ook al bijna aan voor mij dus dat vind ik niet het juiste moment. En ik wil natuurlijk ook mijn cliënt de gelegenheid geven om een andere begeleider er bij te zoeken. Dit in overleg met elkaar. Want dat ik waar ik ook voor sta; samen, in overleg, in balans en doen wat goed is voor beide partijen. Na de zomervakantie (in overleg ongeveer eind augustus) ben ik dus op maandagochtend van 10-13 uur beschikbaar om bij een nieuwe cliënt in Gouda begeleiding aan te bieden. Wat de inhoud van de begeleiding is, is natuurlijk geheel in overleg! Ik kijk er naar uit om mijn bedrijf weer verder vorm te geven en mij te verdiepen in waar ik goed in ben. Fijne zomer allemaal en hopelijk heb ik binnenkort goed nieuws! 

31 maart 2023 Ken je dat...

Een heel drukke week voor de boeg hebben en daar tegenop zien... maar eigenlijk ging het best goed! Heel de week gewerkt bij cliënten en mijn theorie en praktijk gehaald voor de herhaling van Kinder EHBO. Nu nog bij 1 cliënt werken vanmiddag en dan heb ik weer weekend. Vorige week was die drukke week en voelde ik dit ook echt wel aan mijn energie en aan mijn lijf. Deze week iets minder druk gehad maar heb ook een paar keuzes gemaakt. Niet te lang doorgaan maar op tijd rustmomenten inplannen en vrije dagen nemen. Ik sta graag voor een ander klaar maar mag daarbij mezelf natuurlijk niet vergeten! Ik ga iets terug in het werken in het huishouden en zou graag op den duur nog 1 cliënt erbij willen die ik kan ondersteunen in de begeleiding. De komende tijd eens voor mezelf op een rijtje zetten waar ik naar toe wil met mijn bedrijf. Zoals ook de seizoenen veranderen, is ook je eigen bedrijf soms aan veranderingen toe. Stap voor stap, soms een beetje uit de comfortzone, soms op een manier die goed te behappen is. Eigenlijk zoals dit ook gaat bij mijn cliënten. Balans zoeken en ontwikkelingen is de sleutel voor de komende tijd. En laat die grote beren maar knuffelbeertjes worden en grote bergen, kleine heuvels. Alles komt altijd goed! Op een moment die passend is. Ik ga lekker van de aankomende lente genieten en van de plannen en ontwikkelingen die ik en ook mijn cliënten door gaan maken! 

20 januari 2023 Voorbereiden op dit jaar.. 

De feestdagen liggen alweer een paar weken achter ons en ik heb er van genoten! Maar ik merkte ook aan mijn lijf en aan mijn hoofd dat ik toe was aan even niets. Minder afspraken, meer bewegen en gezondere voeding. Als ik tijd voor mezelf neem, kan het lekker gaan borrelen van binnen en kan ik kijken naar waar mijn behoeftes liggen. Zo vind ik het altijd fijn om met mijn persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn, veel artikelen te lezen en te kijken wat ik met mijn opgedane kennis kan doen en waar ik deze inzetten bij mijn cliënten. De winterperiode is voor mij een periode van bezinning, verstilling, nieuwe energie opdoen en voorbereiden voor de nieuwe periode die er weer aankomt als ook de lente weer aanbreekt. Het werk gaat natuurlijk altijd door, dan kan je niet leven volgende de seizoenen maar ik vind het wel heel interessant om te kijken hoe ik daarbuiten wel meer kan leven volgens de seizoenen. Ik kan heel erg genieten van buitenzijn maar ik vind het nu ook heerlijk om binnen te cocoonen. Het jaar administratief afsluiten en nieuwe schema's maken voor het aankomende jaar. Zo heb ik binnenkort weer een afspraak met mijn boekhouder, ga ik weer mijn kinder EHBO herhaling volgen zodat mijn certificaat up tot date blijft, ga ik mij meer verdiepen in Human Design , mezelf evalueren, de doelen van mijn cliënten evalueren en me onder andere verder verdiepen in epilepsie, afasie, sondevoeding en ongetwijfeld komt er nog meer op mijn pad dit jaar! Dit jaar staat voor mij voor balans, zelfzorg en kennis op doen. Ik heb er zin in. Ik laat het nog lekker even verder borrelen allemaal en geniet ondertussen van mijn zelf gecreëerde cocon in huis. Ik hoop dat jullie ook kunnen doen wat je wilt en dat je je daar goed bij voelt!

 

3 oktober 2022 Zonnestraaltjes vangen... 

Wat een mooi plaatje. Zomaar op een ochtend op weg naar mijn client. Ik reed er eerst voorbij maar ben toen toch nog even omgekeerd om stil te staan bij die prachtige zon die door de bomen heen kwam. De mooie herfstkleuren en de mist die aan het wegtrekken was. Dit was echt even een mooi geluksmomentje. Zo klein, zo puur. Iedereen ervaart geluk weer op een andere manier. Iedereen heeft zijn eigen struggelingen in het leven. Ik vind de wereld op dit moment best pittig met alles wat er om ons heen gebeurd. Ik probeer me daar niet te veel op te focussen maar vind het aan de andere kant ook belangrijk om te weten wat er speelt in de wereld. Ik probeer informatie gedoseerd binnen te laten komen en op een manier die bij mij past. Ook probeer ik bewust op zoek te gaan naar geluksmomentjes of deze te creëren. Daarbij kan ik ook weer de link naar mijn werk als zzp'er in de thuiszorg leggen. Ik heb mijn werk zo gecreerd dat het bij mij, mijn gezondheid en mijn leven past. Bij en met mijn clienten probeer ik ook geluksmomenten te creëren. Door lichamelijke beperkingen of andere aandoeningen is het voor mijn clienten niet mogelijk om alles te doen op een manier die ze mogelijk zouden willen doen. De meeste van mijn clienten hebben dit geaccepteerd maar soms blijft dit een moeilijk puntje in bepaalde situaties. Dat herken ik vanuit mijn eigen perspectief. Ik probeer ze dan te laten focussen op wat wel kan en dingen in hun leven die wel fijn zijn. Met ook het gevoel wat er mag zijn. Dat vind ik heel belangrijk. Veel proberen maar dat is ook het leven. Samen op zoek naar mogelijkheden, samen op zoek naar geluksmomentjes, samen zonnestralen vangen om het leven zo leuk mogelijk te maken. Voor jezelf en samen met de ander. Als ik daar een klein steentje in kan bijdragen, voel ik me al heel gelukkig. 

 

13 juli 2022 Vakantieperiode... 

 Begin mei heb ik dan toch ook Corona gekregen. 3 dagen keelpijn en je niet fit voelen maar de weken erna nog zo moe en snel overprikkeld zijn... Daarvoor was ik ook al moe en had ik lekker even vakantie gehad met vrienden in Disneyland Parijs. Rustige dagen daarna om bij te komen van ons avontuur en net de dag voordat ik weer zou gaan werken, mocht en kon ik niet  meer werken. Blijkbaar had mijn lijf nog meer rust nodig. Soms lukt het om op de rem te trappen, soms moet je echt nog even door gaan. Soms krijg je energie van uitjes en sociale activiteiten, soms vraagt dat juist extra veel van je. Het is dan echt zoeken naar een goede balans. De week voordat ik zelf vakantie heb, is een van mijn clienten al op vakantie waardoor ik al iets minder werk en me kan richten op afronden van mijn administratie voordat ik zelf vakantie heb. Dat is stiekem al best een lekker gevoel om al wat minder te werken. Binnenkort kan die wekker echt uit voor een paar weken. Wat heb ik daar naar uit gekeken! Even niets hoeven, kijken waar ik zin in heb en leuke dingen doen met lieve mensen om me heen. Tijdens zo'n vakantieperiode kan ik het werk bij de clienten en mijn bedrijf lekker even loslaten maar vind ik het ook heerlijk om na te denken wat ik na de vakantie anders zou willen. Dit kan op privévlak maar juist ook werkgelerateerd zijn. Mijn cliënten gaan niet allemaal op vakantie, of sommige korter of na de zomervakantie maar ik heb iedereen natuurlijk een fijne zomer gewenst. Of je nu weggaat of niet, het is altijd fijn om te genieten en te ontspannen daar waar kan. Fijne zomer allemaal!  

13 april 2022  Grote of kleine stappen...

Op de teller staat alweer 9999 km die ik de afgelopen 5 jaar heb gereden voor mijn werk. De tijd gaat snel. Soms zijn er weken waarin ik vele kilometers maken, soms zijn er weken dat het iets rustiger is of ik rustiger aan wil doen en minder kilometers maak. Dit kan je letterlijk nemen maar ook figuurlijk. Ja ik maak vele kilometers om naar clienten te gaan maar ik maak ook kilometers met nieuwe ervaringen opdoen. Ik heb in de afgelopen 5 jaar al met verschillende clienten mogen werken die allemaal een andere hulpvraag hadden. In de loop van de tijd kom je erachter wat wel en niet werkt. Figuurlijk gezien is het soms goed om een stapje terug te doen als je veel heb gewerkt of veel aan je hoofd hebt. Even lekker in je eigen cocoon of meer tijd voor je gezin en leuke dingen doen. Weer opnieuw opladen, nieuwe ideeën opdoen. Aan de andere kant ben ik niet de enige die kilometers maakt. Mijn clienten maken ook stappen. Soms zijn ze heel groot, soms zijn ze zo klein dat het bijna niet opvalt. Dan is het de kunst om die toch te zien. Vaak valt het na een langere tijd op dat er toch wat veranderingetjes zijn en dus toch stapjes zijn gemaakt! Mooi om te zien en bij te houden maar als het een langere tijd wat meer stil staat is dat ook oké. Als de client maar gelukkig is, dat is het allerbelangrijkste. En die stapjes die komen wel weer als de tijd er weer rijp voor is! 


1 maart 2022 Jubileum 5 jarig bestaan...

Wauw 5 jaar alweer!! Ik had van te voren nooit gedacht dat ik een bedrijf zou gaan beginnen maar noodgedwongen is dat zo ontstaan. Nog elke dag zou ik het niet anders willen! Dankbaar ben ik voor de steun van mijn naasten en de clienten waar ik werk. Dankbaar ben ik dat ik mijn bedrijf kan inrichten zoals ik dat wil. In de afgelopen 5 jaar zijn er al de nodige keuzes gemaakt maar dat heeft wel gemaakt dat ik nu sta waar ik sta. Met veel plezier werk ik aan en in mijn bedrijf. Het één op één contact met de client, de administratie, het netwerken, mijn website bijhouden, nieuwe flyers maken; ik vind het allemaal leuk om te doen en ik elk stuk van mijn bedrijf komen weer andere kwaliteiten van mij aan bod. Ik hoop op deze manier nog lang te mogen werken! Het is soms zoeken, het is soms keuzes maken, het is leren van de gemaakte keuzes en daardoor je bedrijfsstructuur of doelgroep aanpassen. Het is een proces geweest, een zoektocht maar ik kan nu met recht zeggen dat ik op dit moment werk en sta waar ik me goed bij voel en mijn bedrijf een richting op heb laten gaan die goed bij me past. Ik zou het zo weer over doen! 7 februari 2022 Nieuwe client gestart... 

Al 2 jaar hebben we te maken met het Corona virus. De ene keer wat dichterbij dan de andere keer. In het begin was het heel spannend, nu raak je er meer aan gewend hoe gek dat misschien ook klinkt. In het begin van de Corona periode ben ik gestopt bij een client en natuurlijk wel weer gaan zoeken. De zorgvrager heeft wensen maar ik ook. Een aantal zorgvragers hebben om mijn hulp gevraagd maar deze paste niet binnen hetgeen ik ze te bieden heb of op het moment waarop ik nog beschikbaar was. In de afgelopen 2 jaar heb ik al eens een doelgroep-shift gemaakt omdat ik erachter kwam welke doelgroep goed bij mij past en omgekeerd. Bij wie kan in mijn kwaliteiten goed tot uiting laten komen. Ook heb ik door een paar ervaringen geleerd dat een klik hebben met elkaar zo enorm belangrijk is, net als wederzijds vertrouwen en elkaar in de waarde laten. Doordat ik een gevoelsmens ben, is dit voor mij zo belangrijk. Als persoon maar ook als zorgverlener. Als ik mijn werk niet goed kan doen, is dat zonde voor mij maar ook voor mijn client. Daar wil ik tenslotte mijn best voor doen in mijn aangeboden diensten. Dat was waarschijnlijk ook de reden waarom het een tijd heeft geduurd voor de "juiste" zorgvrager op mijn pad kwam. Het voelde nog niet juist. Een paar weken geleden werd ik door een zorgvrager benaderd en ook zij gaf aan dat ze een klik enorm belangrijk vindt. De eerste keer werken was fijn. Natuurlijk nog wel even zoeken waar alles staat maar dat komt wel goed. Mijn ervaring leert dat ik snel mijn draai kan vinden als het goed voelt. Daar ga ik deze keer ook weer voor! Ik heb er zin in! 

22 december 2021 Donkere en lichte dagen... 

Gisteren is de donkerste dag van het jaar geweest. Er zijn dit jaar soms letterlijk, soms figuurlijk veel donkere dagen geweest. Gelukkig ging het werk bij mijn clienten wel "gewoon" door maar manlief kwam zonder werk te zitten en de nieuwe baan liet langer op zich wachten. Onze zoon had ook zijn tweede middelbare schooljaar weer erg veel online les. Niet altijd makkelijk maar we hadden ook altijd lichtpuntjes en probeerden zo positief mogelijk te blijven met het gezin. Ook de clienten hadden het niet altijd makkelijk. Lockdown, thuisonderwijs, quarantaine, eenzaamheid... We proberen er altijd weer het beste van te maken. De feestdagen zien er ook anders uit dan gepland maar ook daarin zoeken we naar lichtpuntjes. Veel kaarsjes aan en binnen de gezelligheid opzoeken. Ik wens iedereen fijne feestdagen toe en een goede jaarwisseling. Dat 2022 een mooier, fijner, nog steeds gezond jaar mag worden met meer lichtpuntjes dan donkere dagen. Ik ga binnenkort 1,5 week extra genieten van de tijd met mijn gezin en daarna kijken we weer vooruit naar het nieuwe jaar! Alle goeds gewenst voor iedereen die je lief is! 

 


14 december 2021 Timing... 

De natuur staat in bloei. Lang niet alles natuurlijk maar wel deze prachtige struik met haar mooie roze bloemetjes. Een heerlijke geur ook als je langsloopt. Is de struik nou te vroeg met bloeien? Te laat? Of precies zoals het moet zijn? De natuur bepaald zelf wanneer zij gaat bloeien of wanneer ze in rust gaat. Zo gaat dat ook een beetje bij ons. Of zo zou het moeten gaan. We kunnen niet het hele jaar door pieken of zelfs al niet de hele dag. Wat ik afgelopen jaar voor mezelf heb geleerd is dat ik regelmatig kleine pauzes door de dag heen in mag lassen maar als ik naar mijn weekplanning kijk, deze ook niet te vol moet maken. Dat betekent soms keuzes maken en dat is soms erg lastig. Voor mijn privé maar ook voor mijn eigen onderneming. Een tijd lang was ik op zoek naar nog een paar uur werk bij een nieuwe client maar de omstandigheden waren er niet naar. Soms reageerde ik op een advertentie van een zorgvrager, soms kreeg ik een bericht op mijn advertentie maar we kwamen niet overeen niet in dagen, uren of afstand. De afgelopen 4,5 jaar heb ik geleerd dat ik niet tegen elke hulpvraag ja hoef te zeggen puur omdat ik tijd over heb. Dit is een proces geweest van vallen en opstaan. Doordat ik steeds meer naar mijn gevoel ben gaan luisteren werk ik nu bij clienten waar ik helemaal op mijn plek zit, het erg naar mijn zin heb, we een wederzijdse klik en vertrouwen ervaren. Ik kan mijn clienten bieden waar ze om vragen en dat voelt goed. Mocht er nog een client op mijn pad komen, dan ga ik daar weer helemaal voor. Ik heb er vertrouwen in dat als het juiste moment daar is, er vanzelf een nieuwe, passende hulpvraag op mijn pad komt! Voor nu, de winter komt steeds meer. Ik ga ook een beetje in rust en geniet van de stilte van de winter om mij heen. 

24 november 2021 Samen koken... 

Bij mijn client op maandagochtend samen het weekend even doorgenomen. Ik vertelde haar dat we voor het eerst zelf een hartige taart hadden gemaakt en dat het zo lekker was. Dat vond ze wel een heel lekker idee voor als ik donderdag bij haar zou koken tijdens het begeleidingsmoment. Ik heb voor haar de boodschappen in huis gehaald. Mijn client kan niet zelf koken of bijvoorbeeld pannen afgieten maar ze is wel graag in de buurt van de keuken om mee te kijken en te helpen daar waar kan. Ik doe het grootste deel van het koken en de klusjes daar omheen. Maar toch merk je aan haar dat ze het belangrijk vindt dat ze ook haar eigen input heeft. Zo voelt ze zich gezien, begrepen en vooral niet vergeten. Het is belangrijk om de clienten nog zoveel mogelijk eigen regie in handen te geven. Die handen is in dit geval maar 1 hand, de andere werkt niet goed meer. Dan merk je bij een hoop vaardigheden dat er toch 2 handen voor nodig zijn. Het heeft ook een stuk met acceptatie te maken hoe je er lichamelijk (of mentaal) voor staat. De ene keer gaat dat beter dan de andere keer. Ik herken er zelf soms ook wel wat in en daar praten we dan samen over. Praten gaat bij haar ook niet vanzelf maar samen komen we er altijd wel weer uit. Soms via een omweg maar dat is helemaal niet erg. En daarna heerlijk eten van de hartige taart. Volgende keer weer een ander recept uitproberen! 


21 september 2021 Een nieuwe periode... 

Ja ja ik ben deze zomer 40 jaar geworden! Dat voelt toch wel als een bijzondere mijlpaal. 5 jaar geleden stond ik voor een belangrijke keuze in mijn leven waar mijn gezondheid toen erg onder leed. Nadat ik voor mezelf ben gaan werken, ben ik me beter dan ooit gaan voelen. Veel minder stress, veel minder druk vanuit het werk. Natuurlijk, als zzp'er heb je je ook aan heel veel regels te houden en moet je ook aan de slag met regels, wetgeving, scholing, belastingdienst en een boekhouder. Maar dat vind ik helemaal niet erg! Door voor mezelf te beginnen heb ik zoveel meer vrijheid gekregen en zag ik mijn gezondheid weer vooruit gaan. Ik ben blij en dankbaar dat ik dit werk mag doen en dat ik mijn eigen plan heb getrokken. Ik heb mijn hart gevolgd en dat doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds. Het is niet altijd makkelijk en er zijn vaak genoeg gesprekken met mijn man, naasten in mijn familie of vriendinnen over wat me bezig houdt of welke richting ik op wil. Door te blijven evalueren of ik nog een pad volg waar ik me fijn bij voel, kan ik weer groeien. Als persoon en als persoonlijk begeleider in de thuiszorg. Ik had voor mezelf wat doelen gesteld voor als ik 40 jaar zou worden, ik ben goed op weg! Ik wandel graag omdat ik dan mijn gedachten goed kan ordenen. Vandaag ook weer een mooie wandeling gemaakt, je merkt dat de herfst er weer aan komt. De eerste blaadjes verkleuren en vallen van de boom, de paddenstoelen komen alweer opzetten. De ochtenden zijn een heel stuk frisser dan een paar weken geleden maar de middagen kunnen nog heerlijk warm zijn. Ik ben dan ook nog vaak genoeg buiten te vinden. Ik geniet daar erg van. Dat is inmiddels wel bekend vanuit mijn andere blog stukjes. Mijn clienten genieten er ook weer van als we samen naar buiten gaan. Ik heb nog steeds ruimte om een paar uur bij een nieuwe client te werken. Het is er mede door Corona helaas nog niet van gekomen om iemand te vinden die past bij wat ik te bieden heb of als ik op een advertentie had gereageerd, zocht die ander toch iemand anders. Dat kan en dat mag. Ik geloof erin dat als het juiste moment daar is, ik een client vind, of zij mij ;-) en dat we dan een heel fijne samenwerking aan kunnen gaan. Tot die tijd... geniet ik van mijn wandelingen, wat extra tijd voor mezelf en de ruimte om na te denken wat ik wil en te groeien als mens. 

30 juli 2021 Vakantie periode is weer aangebroken... 

Wat een jaar! Heel vaak ging het goed. Met mij, mijn gezin, mijn clienten maar soms vond ik het ook echt zwaar. Corona, mijn man zonder werk, mijn zoon die net naar de middelbare school is gegaan maar meer thuis zat dan op school, aangepast werken bij mijn clienten. Wanneer wordt alles nou weer normaal? Gelukkig kon mijn zoon de laatste maand weer volledig naar school zonder onderlinge afstand maar wel met regelmatig testen. Het werken bij mijn clienten werd ook steeds makkelijker omdat we allemaal twee keer gevaccineerd zijn. En als kers op taart net voor onze vakantie, mijn man heeft weer een baan! Net gehoord en na onze vakantie kan hij beginnen. We kunnen meer ontspannen onze vakantie ingaan dan ik gedacht had. Ook ben ik lekker bij met mijn administratie, de facturen zijn de deur uit en mijn laatste korte dienst is vanmiddag. Dan kan het genieten, bijkomen, uitrusten en leuke dingen doen gaan beginnen! Na de vakantie pak ik alles weer lekker op met hernieuwde energie. Ik heb heel veel zin in even niet werken maar daarna heb ik heel veel zin om weer aan de slag te gaan! Ik wens jullie ook allemaal een fijne zomer toe! Veel plezier en stay save!

 


17 juni 2021 Mijn tweede vaccinatie is ook binnen... 

Het geeft me een goed gevoel dat ik ben ingeënt tegen Corona. Ik ben zelf niet perse bang (geweest) om ziek te worden maar ik wilde vooral mijn naasten zoals mijn gezin, familie, vrienden en vooral ook mijn clienten niet ziek maken. Lange tijd leefde je toch op een bepaalde manier in een bepaalde angst en dit was natuurlijk niet altijd prettig. Toen ik begin maart mijn eerste vaccinatie kreeg omdat ik in de zorg werk, voelde dit dan ook als een verademing en het begin van het einde. Het begin van meer vrijheid, het einde van al deze ellende. Toch zijn er ook wel goede dingen uit voort gekomen merk ik. Er is op een bepaalde manier meer verbondenheid gekomen met mijn naasten en we zijn met elkaar veel meer de natuur in gegaan. Dat was zo ongeveer ook het enige wat mocht maar laat ik daar nou erg dol op zijn! Fijne wandelingen in de buurt, strand of bos. Je kan me bijna niet gelukkiger maken. Ik ben met mijn clienten ook heel veel de natuur in geweest. Langzaamaan ging het land steeds meer van het slot af en zeker nu er in volle vaart geprikt wordt, gaat het heel snel met de daling van de Corona besmettingen en ziekenhuisopnames. Toch hoop ik dat als dit vreselijke hoofstuk allemaal achter de rug is, we nog vaak genoeg de natuur opzoeken en af en toe de stilte opzoeken. Zo belangrijk om goed te voelen hoe het nu echt met je gaat en daar eventueel actie op te ondernemen. Ik doe dit bij mijn clienten ook, dus wil ik dit voor mezelf en mijn naasten ook doen. Steeds meer mensen in mijn naaste omgeving halen ook hun vaccinaties, dank je wel! Namens mijzelf en mijn clienten. Op naar de toekomst! 


13 april 2021 TWST school/ Uni cursus volgen... 

Ik ben nu 4 jaar als ZZP'er aan het werk in de thuiszorg en de afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van mijn gezondheid, grenzen stellen, mijn bedrijf vormgeven, erachter komen welke doelgroep bij me past en balans creëren in werk en privé. Die punten heb ik nu aardig onder de knie gekregen al zeg ik het zelf. Afgelopen jaar was ik al wat meer aan het nadenken over welke kant ik mijn bedrijf op wil laten gaan of waar ik over 5 jaar zou willen staan met mijn bedrijf. Beste een moeilijke vraag al zeg ik het zelf! Momenteel werk ik met veel plezier bij 2 clienten waar ik meerdere keren in de week kom en ook verschillende functies  vervul. Als het aan mijn ligt blijf ik daar nog lang werken! Toch is het altijd goed om jezelf te blijven ontwikkelen maar waarin? En vooral ook waar? Juist om het moment dat al die vragen mij bezig hielden kwam er een mail in mijn zakelijke inbox met de keuze uit 5 kortdurende cursussen waarvan ik er 1 mocht kiezen en deze zou volledig betaald worden door de overheid. Dit omdat de overheid ZZP'ers wil stimuleren om aan hun ontwikkeling te blijven werken. Na de inschrijving kreeg ik al snel een bevestiging dat mijn verzoek is goedgekeurd. Vanmorgen heb ik mijn eerste online gesprek gehad met een loopbaancoach. Zij begeleidt verschillende ZZP'ers, die nog helemaal aan het begin staan of degene die hun bedrijf nog meer vorm willen geven en over de toekomst nadenken. De komende 10 weken zal ik online veel opdrachten volgen, een aantal toetsen maken, een podcast beluisteren en mijn eigen ontwikkeling reflecteren. Hierna heb ik meer kennis over communicatie, leiderschap, loopbaanontwikkeling en hoop ik antwoord te kunnen geven over waar ik over 5 jaar wil staan met mijn bedrijf. Het is fijn om een nieuwe uitdaging te hebben en dat er een loopbaancoach meedenkt over wat mijn bezig houd. Als ik dit traject heb afgerond, sluit ik de cursus af met een certificaat. Ik heb er zin in! 

                   

10 februari 2021 Sneeuwpret of niet... 

Het zat er al even aan te komen, sneeuw in Nederland! Hoeveel zou er gaan vallen en wat vinden mijn cliënten ervan? Ikzelf vind sneeuw best leuk, heerlijk om een sneeuwwandeling te maken, een paar mooie foto's te schieten en genieten van alle vogeltjes die extra komen eten bij ons vogelhuis in de achtertuin. Wel graag alleen in het weekend, als ik weer ga werken mag van mij de sneeuw wel weg zijn  ;-) Dat was dus niet het geval haha... Wat was het ploeteren door de sneeuw op maandagochtend. Op de fiets en extra vroeg weg gaan. De terugweg ging gelukkig al een stuk makkelijker. Mijn cliënt ging 's middags niet naar de dagbesteding vanwege de sneeuw. In de middag kon in naar mijn andere cliënt gaan lopen. Voor haar was het veel te koud om naar buiten te gaan aangezien ze bijna nooit handschoenen aan wil. Ze was ook wat van slag, we hebben het dus lekker binnen gezellig gemaakt. Omdat ze wat van slag was heb ik het programma in de middag wat aangepast. Ik heb haar gevolgd en gekeken waar zij behoefte aan had. Ook dat is een onderdeel van het begeleiden. Soms is het fijn en wenselijk om een cliënt te stimuleren een klein grensje over te gaan, soms moet je er juist voor kiezen om meer in de chillmodes te gaan en het rustig aan te doen. Sneeuw geeft bijvoorbeeld alweer andere prikkels dan normaal. Zijn er dan ook nog andere omstandigheden die maken dat een cliënt minder goed in haar vel zit, dan is het wijs om je handelen daar op af te stemmen. Vaak voel ik dit intuïtief aan.  


20 januari 2021 Ontzorgen...  

(Foto is  geplaatst met toestemming van moeder en door haarzelf gemaakt) Het begint langzaamaan iedereen op te breken dat we in een lockdown zitten en vooral de gedachte dat we al bijna één jaar een virus over de wereld gaande hebben die alles op zijn kop zet. De ouders van dit meisje zijn zo dankbaar dat alle begeleiders in de tweede lockdown gewoon door willen en kunnen werken en zelfs wel eens extra werken of extra taken doen  die ouders normaal gesproken doen. Ze hebben nog twee kinderen die ze helpen met schoolwerk en hun eigen werk gaat ook gewoon door. Voor mijn privé situatie is het goed te doen thuis, onze zoon is alweer 13 jaar en maakt zelf zijn huiswerk. Af en toe vraagt hij om ondersteuning maar niet in de mate waarin het gezin van mijn cliënt zich verkeerd. Ik probeer voor haar het gewone ritme zoveel mogelijk aan te houden als ze uit het KDC komt maar ook goed te luisteren naar wat ouders zeggen, vragen of wat ik zelf tussen de regels door lees, zie en hoor.  Zo ben ik eerder op de dag met haar gaan eten zodat er na de sondevoeding nog tijd is om haar te douchen en te verzorgen. Dit scheelt voor ouders heel erg. Ik vind het fijn dat ik onder andere op die manier kan helpen, ondersteunen en de ouders kan ontlasten in een stukje zorg die zijn normaal aan hun dochter aanbieden. Na het douchen was er nog even tijd voor een filmpje van Lotte en Max. Hierin worden liedjes gezongen die ondersteund worden met gebaren.  Dit was samen echt even een genietmomentje. 


25 december 2020 Terugblik... 

Wat een bewogen jaar is dit geweest. Dat kan niemand ontkennen.  Lock down, maatregelen, RIVM, anderhalve meter samenleving... Allemaal nieuwe termen die ineens voorbij kwamen. Angst. Voor het onbekende. Angst. Word ik ziek of een van mijn naasten? Angst. Wat houd dit in voor mijn werk? Voor mij heeft het op zakelijk vlak gelukkig niet veel invloed gehad, ik kon blijven werken bij mijn clienten. Maar voor mijn man heeft dit jaar door de Corona wel degelijk invloed gehad  op zijn werk in de catering maar we houden goede moed en kijken positief vooruit. Onze zoon is net gestart op de middelbare school, hij had al thuisonderwijs gehad in groep 8 maar ook op het voortgezet ging dit af en aan door. Zakelijk gezien had ik plannen maar deze kwamen op een lager pitje te staan. Op persoonlijk vlak heb ik juist veel tijd voor mezelf gehad en voor mijn gezin. Stilstaan, voelen, verstilling, ontwikkelen, natuur opzoeken, thuisblijven en minder mensen op bezoek. Soms had iets wat nadelen maar er waren zeker ook veel voordelen. Doordat ik op persoonlijk vlak veel tijd had om aan mezelf te werken heb ik ook weer nieuwe energie opgedaan om op zakelijk vlak in 2021 weer dingen op te pakken. Ondanks dat dit een heel bijzonder jaar was en het echt niet altijd makkelijk was, heb ik het regelmatig ook als prettig ervaren om meer thuis te zijn en stil te staan bij wat nou echt belangrijk is voor mij, mijn gezin en mijn werk. Dit jaar laten we volgende week achter ons en gaan we vooruit kijken naar een jaar met hopelijk meer vrijheden en positiviteit. We hebben er alle vertrouwen in! Voor nu wens ik jullie fijne feestdagen met jullie naasten en dat in 2021 je dromen mogen uitkomen.


30 september 2020 Verstilling... 

De zomer is alweer voorbij, we konden lekker veel naar buiten met het mooie weer. Dit heb ik dan ook veel gedaan met mijn cliënten en als ik vrij was met mijn gezin. Ondanks dat de maatregelen van het RIVM nog steeds gelden voor het COVID-19 virus heb ik wel genoten van zon, zee, strand, bos, wandelen, fietsen en zitten in de achtertuin. Mijn cliënten hebben er ook het beste van gemaakt. Het blijft een gekke tijd. Afstand houden, winkelwagens ontsmetten, testen bij klachten. Wie had dit gedacht dat het allemaal zo lang zou gaan duren. Ik niet in ieder geval. Ik heb het werk zo goed mogelijk door laten gaan en mijn cliënten er zo min mogelijk van laten merken. Na de zomer liepen de besmettingen helaas weer op dus er zijn weer strengere maatregelingen aangekondigd en sommige versoepelingen zijn weer teruggedraaid. We moeten weer meer thuis zijn en/ of met minder mensen de deur uit. Nu ook de herfst begint, trekken mensen weer meer naar binnen. Lekker een kop thee en een kaarsje aan bij een goede film of boek. We zoeken weer meer de rust en de stilte op. Hopelijk waait de storm snel voorbij en kunnen we na de winter weer volop genieten van de lente en alles wat er bij hoort. Voor nu... geniet van het thuiszijn en stay save!16 juni 2020 Gezamenlijke passie... 

Een van mijn cliënten houdt heel erg van de natuur, bloemen en planten. Af en toe gaan we ook lekker de natuur in. We kiezen een mooie route uit met de fiets, gaan picknicken op een leuke plek en genieten van de bootjes of honden die in het water springen. Ik heb zelf thuis een tuin, zij heeft een galerij waar ze heel veel planten en bloemen heeft. Samen houden we haar trots bij. Zij helpt met bloemetjes eraf halen, ik geef water en verzorg ze. Af en toe wil ze iets op een andere plek hebben of heeft ze wat nieuws gekocht en dan mag ik dat in de aarde zetten. Ik geniet er zo van om met mijn vingers in de aarde te zitten. Hoe heerlijk is dit dat dit dan ook nog eens onder werktijd mag zijn. Als ik haar dan weer zie genieten, geniet ik zelf ook weer extra. Natuur, bloemen en planten geven je energie. Als je met iets bezig bent waar je van geniet, geeft dit ook weer energie. Win-win situatie zou ik zo zeggen.  3 april 2020 Wereld staat op zijn kop... 

Je kunt het niet gemist hebben, het Covid-19 virus gaat de hele wereld over. Wat een gevolgen voor werk en privé. Wie had dat van te voren kunnen bedenken dat een virus aan de andere kant van de wereld toch ook zo snel Nederland bereikt en we volledig afhankelijk geworden zijn van wat de regering ons opdraagt. Nu moet ik zeggen dat ik nog geluk heb met het werken bij mijn cliënten.  Zij zijn zorgafhankelijk en de zorg moet gewoon doorgaan. Wel is de zorg aangepast volgens de richtlijnen van het RIVM. 1,5 meter afstand houden is niet mogelijk maar hoeft ook niet omdat ik een contactberoep heb. Wel was ik heel vaak mijn handen, hoest en nies ik in mijn ellenboog en kom ik niet werken als ik, mijn gezin of mijn cliënt of haar gezin zich niet goed voelt. In het begin voelde het heel spannend allemaal, krijgen we het virus niet? Nu raak je er toch op een of andere manier aan gewend hoe de nieuwe manier van werken is.  Voor privé was het juist wel even fijn, meer rust, meer aandacht voor thuis, meer genieten van je gezin zonder al die extra afsrpaken buiten je werk om. Langzaamaan worden de richtlijnen versoepelt en wordt je wereldje weer wat groter. Toch blijven we thuis en bij mijn cliënten wel waakzaam op symptomen of klachten. Laten we maar hopen dat er snel een vaccin komt en dat iedereen in goede gezondheid blijft. 17 december 2019 Nieuwe flyers en visitekaartjes... 

Bij een doelgroep verschuiving horen ook nieuwe flyers en visitekaartjes! Mijn huisstijl is hetzelfde gebleven maar de tekst is aangepast. 2 verschillende doelgroepen. Jonge kinderen maar tegenwoordig ook volwassenen.  Bij beide doelgroepen voel ik me thuis. Bij beide doelgroepen kan ik mijn kwaliteiten kwijt. Dat maakt mijn werk ook zo leuk! En ik ben nog elke dag dankbaar dat ik bijna 3 jaar geleden de stap heb genomen om voor mezelf te beginnen. Het was soms even zoeken welke cliënt bij mij paste en omgekeerd. Dit resulteerde ook een paar keer in afscheid nemen van elkaar. Elke keer kwam er daarna weer iets op mijn pad wat beter aansloot bij mijn kwaliteiten. Zo kwam langzaamaan ook mijn doelgroep verschuiving in beeld. Thuis en met collega's gesprekken voeren over wat bij je past. Waar je goed aan doet. Nadenken, knopen doorhakken, nieuwe cliënten zoeken. Het was niet altijd makkelijk om een knoop door te hakken maar juist omdat je één op één met een cliënt werkt is het zo belangrijk dat het goed voelt voor beide. En als het één ding is die ik de afgelopen jaar heb geleerd is dat ik mijn hart moet volgen! Daar word ik het meest blij van en dat heeft ook weer zijn positieve uitwerking op de kwaliteit die ik lever bij mijn cliënten. Binnenkort staan er twee cursusdagen op het programma; autisme en prikkelverwerking. Deze week nog even hard werken en dan genieten van de kerstvakantie. Fijne feestdagen iedereen en tot in het nieuwe jaar! 


6 november 2019 Doelgroep verschuiving... 

Wat grappig en bijzonder hoe het leven kan lopen. Ik werk al ruim 20 jaar met kinderen maar sinds 2,5 jaar werk ik ook regelmatig voor en met een volwassen cliënt. Deels draait het om het huishouden doen maar er komt meer bij kijken dan alleen dat. Het gaat om een stukje thuis creëren. Mijn cliënten zijn niet in staat dit zelf te doen door hun lichamelijke beperkingen. Hoe graag ze het ook zelf willen doen, de energie of fysieke kracht is er niet naar. Soms mist er ook een stukje inzicht of overzicht. Hoe pak ik mijn huishouden aan, welke post is belangrijk om af te handelen, wat voor ingrediënten heb ik nodig voor het koken.  De hulpvraag kan zijn; neem een deel van me over, of; wil je me er in ondersteunen. Ik kan met mijn inzicht, ordelijkheid, punctualiteit, rust en regelmaat geven waar de cliënt naar verlangt. En dat is een stuk van de begeleiding wat mij energie geeft. Ik vind het dankbaar werk omdat ik op die manier mijn steentje bij kan dragen in de maatschappij. Het gaat niet om die stofzuiger of om dat ene boodschapje doen, het gaat om een stukje overnemen wat de cliënt niet meer zelf kan of graag in ondersteund wil worden. En dat doe ik maar al te graag voor ze! 


 

19 juni 2019 Samen spelen... 

Een van mijn cliënten gaat graag even op de computer uit school. Even de dag van zich af laten glijden, even de gedachten verzetten en ontprikkelen. Na een bepaalde tijd wordt de timetimer gezet of komt mijn cliënt zelf achter de computer vandaan. Vaak spelen we een spelletje samen. Ik neem wel eens wat mee of we kijken wat er thuis is. Heel vaak wordt er na een spel geknutseld. Er wordt dan een variant gemaakt op hetgeen wat we net gespeeld hebben. De radartjes in het hoofd van mijn cliënt gaan heel snel, binnen een mum van tijd is er een nieuw spel bedacht en uitgevoerd. Ook dit zelfbedachte spel, spelen we dan samen. Ontzettend knap en ontzettend leuk om te zien hoe mijn cliënt dit doet en hier ook van geniet. Op mijn beurt geniet ik dan ook weer. We hebben het idee om alle gemaakte spellen op papier ook daadwerkelijk in een map te gaan doen. Zo blijft alles netjes elkaar en kan het nogmaals gespeeld worden. Als ik kijk naar de fases in de spelontwikkeling is er sprake van constructiespel en fantasiespel.25 april 2019 Natuur opzoeken... 

Soms gebeurd er zoveel in je leven dat je het liefst even in een holletje kruipt. Dit geld voor mezelf maar ook net zo goed voor mijn cliënten. Je wilt het liefst thuis blijven in je vertrouwde omgeving, doen waar je je goed bij voelt. Maar juist de natuur in gaan, een wandeling maken, een stuk fietsen kan zo lekker zijn om je hoofd leeg te maken! Je gedachtes en je hoofd worden weer wat rustiger en door lekker te bewegen verlaag je ook je spanning. Niet elke cliënt kan goed lopen, in de rolstoelwagen of scootmobiel is natuurlijk ook een prima alternatief op het lopen. Je bent toch buiten, het zonnetje doet wonderen en het is zo mooi om de natuur weer te zien ontluiken, de vogels te horen fluiten. Ik geniet daar enorm van! Je gaat moe of overprikkelt de natuur in maar komt moe maar voldoen en veel meer ontspannen terug. Je voelt je weer meer opgeladen en kan er weer tegen aan! Met mijn cliënten wandel en fiets ik regelmatig. In mijn vrije tijd doe ik dit ook graag met mijn gezin. De natuur in, heerlijk.... Bos, strand of een wandelingetje in een parkje. Het is allemaal goed. 27 februari 2019 Jubileum...
Vandaag heb ik mijn 2 jarig jubileum van mijn eigen bedrijf PGB Judith van Laere. Het trotse gevoel is wat overheerst. Wat is er veel gebeurd in 2 jaar! Ik heb mijn bedrijf opgebouwd  vanaf dag 1 met 1 cliënt waar ik 3,5 jaar uur per week werkte tot naar nu waarin ik een volwaardig bedrijf ben en goed mijn eigen boontjes weet te doppen. Ik ga met heel erg veel plezier en met gevoel van dankbaarheid naar mijn werk, het voelt niet eens altijd als werk zo leuk vind ik het om te doen. De afwisseling en eigen indeling van de verschillende cliënten hebben, mijn eigen administratie doen, intervisie en bijscholing maakt dat ik me trots voel op hoe ik mijn eigen bedrijf heb ingericht. Ik ben trots als ik bij cliënten een blij gezicht zie, weer een nieuw doel behaald is of ouders mij bedanken voor het meedenken of iets nieuws in het gezin implementeren. Soms heb ik keuzes moeten maken die niet makkelijk waren maar wel mij en mijn bedrijf ten goede kwamen. Zonder de steun van mijn man, zoon, familie en vrienden had ik niet zo ver geweest als dat ik nu ben. Nogmaals, trots is het gevoel wat overheerst! 

 24 december 2018 Jaaroverzicht... 

Wat een jaar is het geweest! Veel pieken, af en toe een paar dalen. Privé, werk gerelateerd of cliëntgebonden. Soms kom je ergens met vallen en opstaan. Herhalen, herhalen, herhalen. Dit geld voor mezelf als ook voor mijn cliënten. Door ervaringen leer je, pas je aan, verander je, stel je bij, evalueer je en mag je zeker ook trots zijn op jezelf! Zowel ik als ZZP' er als mijn cliënten hebben dit afgelopen jaar heel veel stappen gemaakt! Daar ben ik trots op!! Nu volgt er een kerstperiode van bezinning, uitrusten, nieuwe ideeën opdoen, voorbereiden op het nieuwe jaar en dan in 2019 er weer met frisse moed tegenaan! Ik wil iedereen fijne feestdagen wensen en alvast een gelukkig, gezond en liefdevol 2019 wensen!  

15 oktober 2018 Spelbegeleiding deel 3... 

Aan de studie! Mooi boek binnen en op internet ook nog een handig boekwerkje gevonden over spelbegeleiding en spelontwikkeling. De herfst en winter komt er weer aan. Ik werk genoeg, er komt zelfs nog een cliënt bij maar toch wil ik de donkere dagen ook gaan gebruiken om me te verdiepen in de spelbegeleiding. Zoals ik al eerder liet weten heb ik jaren geleden al op mijn vorige werk  informatie gehad over spelbegeleiding maar een beetje bijspijkeren kan geen kwaad! Daar had ik de ondersteuning van een team en nu doe ik het zelf. Alles heeft zijn voor en nadelen. Toch ben ik nog steeds ontzettend blij dat ik voor deze weg heb gekozen. De cliënten waar ik werk passen bij mij en ik bij hun. Ik ben bezig geweest met  hun doelen evalueren en er zijn ook een paar nieuwe doelen bijgekomen. Zo ook verder verdiepen en begeleiden in spel. Ik geniet er heel erg van. Voor mij en de omgeving zijn het kleine stapjes maar voor de cliënt zijn het reuzenstappen! Ik zie trots, genieten, ondeugendheid, aandacht, gedeelde interesse, oogcontact. Heel mooi om te zien! Ik ga er graag mee door. 21 september 2018 Spelbegeleiding deel 2...  

De herkenning op haar gezicht als ik weer met deze tas aankom. Ze heeft steeds beter door dat als ik deze tas meeneem we weer gaan spelen met de materialen die in de tas zitten. We spelen in haar kamer of in de woonkamer. Afhankelijk van de drukte in huis, hoe overprikkelt ze is van de dag die ze al heeft gehad of andere omstandigheden. Ik reik haar materialen aan of zet ze in de ruimte neer zodat ze het zelf kan pakken. Elke keer loopt ze wel weer terug naar de tas om te kijken wat er in zit. Ze begint al een paar favorieten te krijgen. Die neem ik elke keer mee als vertrouwd materiaal maar ik neem ook altijd nieuw dingen mee om te kijken wat ze daar mee doet. Leuk om te zien dat ze kleine stapjes in haar spelontwikkeling maakt! 

30 juli 2018 Spelbegeleiding... In mijn vorige werk hebben we een heel gave training gehad om kinderen spelbegeleiding aan te kunnen bieden. Hierin leerde je de verschillende spelfases waarin een kind zich bevindt en ook of het kind hierin achter liep of juist voor liep. Heel interessant. Er werden boxen met spelmateriaal gemaakt en voor lange tijd werden er spelsessies gegeven. Toch is dit op één of andere manier uitgedoofd. De inhoud van het werk veranderde, er was geen tijd meer voor individuele spelsessies. Heel jammer want het was superleuk om te doen! Echt even één op één contact met de cliënt. Nu ik voor mezelf werk, heb ik die momenten altijd. Ik geniet daar erg van. Eén van mijn cliënten krijgt ook externe spelbegeleiding. Ik mocht een keer bij een sessie aanwezig zijn en dacht... maar dit kan ik ook! Dit is wat ik al eerder heb gedaan. Daarna begon het weer wat meer te kriebelen. O ja, dit was leuk om te doen! Af en toe nam ik al wat speelgoed mee wat ik nog had van toen mijn zoon kleiner was. De laatste tijd ben ik er veel actiever in. Ik struin winkeltjes af voor speelgoed, ik heb mijn oude papieren weer opgezocht en heb een boekje over spelontwikkeling en begeleiding gekregen. Mijn laatste aanwinst is een tas met mijn eigen logo erop! Deze tas neem ik elke keer mee naar mijn cliënt. Als zij deze tas ziet, weet ze, nu gaan we spelen! De komende tijd is het wat rustiger vanwege de vakantieperiode, kan ik mooi mijn nieuwe boek gaan lezen en nog meer leuke ideeën opdoen. Later in het jaar wil ik me verdiepen in een cursus spelbegeleiding. Ik heb er zin in!  6 juni 2018 Vertrouwen... 

Vertrouwen in mijn cliënt, vertrouwen in stapjes zetten, vertrouwen van haar in mij. Hoe mooi om te zien dat zij een paar maanden geleden nog niet buiten durfde te lopen maar dit op haar knieën deed. Hoe mooi om te zien dat ze stapjes aan de hand is gaan lopen en nu zelfs al heel stukken loopt! Ik vind het fantastisch dat ik daar getuige van mag zijn. Ik zie haar zelfvertrouwen met de dag groeien. Ik zie dat ze trots is op haarzelf, ik zie dat ze haar angsten aan het overwinnen is. Buiten zijn er veel onvoorspelbare elementen aanwezig; auto's, brommers, fietsers, mensen die je zomaar aanspreken en aan je willen zitten. Voorheen zag ik volledige paniek, haar hele lijfje schoot in de kramp in de rolstoelwagen, laat staan dat ze dan ook nog eens zelf zou gaan lopen. We zijn stapje voor stapje te werk gegaan. Ze woont aan de rand van een parkje, elke keer als we een wandeling hebben gemaakt met de rolstoelwagen, haalde ik haar er voor het laatste stukje uit. Zo kon ze aan mijn hand en naast de wagen het laatste stukje naar huis lopen. Dit zijn we steeds meer gaan uitbreiden en nu loopt ze bijna het hele parkje door! Steeds het cirkeltje vergroten. Nu zijn we op het punt gekomen dat daar ook het winkelcentrum bij hoort en het verkeer. Dat is nog heel erg spannend, als ze een mindere dag heeft ga ik deze uitdaging niet aan. Omdat ze niet kan praten is het heel belangrijk dat ik haar gedragingen en reacties goed lees. Wat ook goed helpt is uitleggen wat we gaan doen, dit ondersteunen met foto's en vooral rustig blijven praten als we onderweg iets tegenkomen wat spannend is. Achteraf vertel ik altijd vol enthousiasme aan ouders wat ze heeft gedaan. Ook dan zie ik weer een heel trots gezichtje :-) 1 maart 2017 tot 1 maart 2018 Nieuws... 

Er breekt een nieuwe fase in mijn leven aan! Na 12,5 jaar in de jeugdhulpverlening begin ik voor mezelf! Hoe LEUK! Hoe SPANNEND! Wat moet ik allemaal doen, wat moet ik allemaal regelen? Er komen zoveel vragen op me af. Soms is het maar goed dat je niet alles van te voren weet en gaande weg bijleert wat er moet gebeuren. Niet alleen voor kinderen is structuur fijn maar ook voor mij, voor een nieuwe fase, voor een nieuw bedrijf. Overzichten maken, lijstjes maken en afstrepen. Dat geeft al voor een groot deel rust. Stap voor stap werk ik alle punten af, schaaf en leer ik bij. Ik leer  nieuwe mensen kennen en krijg een steeds beter beeld  wat een eigen bedrijf als ZZP'er inhoudt. Ik hou er van om met mensen te werken maar ik vind het ook leuk om een  stuk administratie te doen. Dit kan ik mooi combineren in het werk. Nu druk bezig met de website verder vorm te geven en te voldoen aan de AVG die binnenkort van kracht gaat. Volgende keer weer meer informatie over wat mij bezig houd! Hartelijke groet, Judith  
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Instagram
LinkedIn