PGB Judith van Laere      Persoonlijke begeleiding aan huis in Gouda en directe omgeving  

                                


Blog ZZP Thuiszorg


30 september 2020

Verstilling... De zomer is alweer voorbij, we konden lekker veel naar buiten met het mooie weer. Dit heb ik dan ook veel gedaan met mijn clienten en als ik vrij was met mijn gezin. Ondanks dat de maatregelen van het RIVM nog steeds gelden voor het COVID-19 virus heb ik wel genoten van zon, zee, strand, bos, wandelen, fietsen en zitten in de achtertuin. Mijn clienten hebben er ook het beste van gemaakt. Het blijft een gekke tijd. Afstand houden, winkelwagens ontsmetten, testen bij klachten. Wie had dit gedacht dat het allemaal zo lang zou gaan duren. Ik niet in ieder geval. Ik heb het werk zo goed mogelijk door laten gaan en mijn clienten er zo min mogelijk van laten merken. Na de zomer liepen de besmettingen helaas weer op dus er zijn weer strengere maatregelingen aangekondigd en sommige versoepelingen zijn weer teruggedraaid. We moeten weer meer thuis zijn en/ of met minder mensen de deur uit. Nu ook de herfst begint, trekken mensen weer meer naar binnen. Lekker een kop thee en een kaarsje aan bij een goede film of boek. We zoeken weer meer de rust en de stilte op. Hopelijk waait de storm snel voorbij en kunnen we na de winter weer volop genieten van de lente en alles wat er bij hoort. Voor nu... geniet van het thuiszijn en stay save!16 juni 2020

Gezamenlijke passie... Een van mijn cliënten houdt heel erg van de natuur, bloemen en planten. Af en toe gaan we ook lekker de natuur in. We kiezen een mooie route uit met de fiets, gaan picknicken op een leuke plek en genieten van de bootjes of honden die in het water springen. Ik heb zelf thuis een tuin, zij heeft een galerij waar ze heel veel planten en bloemen heeft. Samen houden we haar trots bij. Zij helpt met bloemetjes eraf halen, ik geef water en verzorg ze. Af en toe wil ze iets op een andere plek hebben of heeft ze wat nieuws gekocht en dan mag ik dat in de aarde zetten. Ik geniet er zo van om met mijn vingers in de aarde te zitten. Hoe heerlijk is dit dat dit dan ook nog eens onder werktijd mag zijn. Als ik haar dan weer zie genieten, geniet ik zelf ook weer extra. Natuur, bloemen en planten geven je energie. Als je met iets bezig bent waar je van geniet, geeft dit ook weer energie. Win-win situatie zou ik zo zeggen.  3 april 2020

Wereld staat op zijn kop... Je kunt het niet gemist hebben, het Covid-19 virus gaat de hele wereld over. Wat een gevolgen voor werk en privé. Wie had dat van te voren kunnen bedenken dat een virus aan de andere kant van de wereld toch ook zo snel Nederland bereikt en we volledig afhankelijk geworden zijn van wat de regering ons opdraagt. Nu moet ik zeggen dat ik nog geluk heb met het werken bij mijn cliënten.  Zij zijn zorgafhankelijk en de zorg moet gewoon doorgaan. Wel is de zorg aangepast volgens de richtlijnen van het RIVM. 1,5 meter afstand houden is niet mogelijk maar hoeft ook niet omdat ik een contactberoep heb. Wel was ik heel vaak mijn handen, hoest en nies ik in mijn ellenboog en kom ik niet werken als ik, mijn gezin of mijn cliënt of haar gezin zich niet goed voelt. In het begin voelde het heel spannend allemaal, krijgen we het virus niet? Nu raak je er toch op een of andere manier aan gewend hoe de nieuwe manier van werken is.  Voor privé was het juist wel even fijn, meer rust, meer aandacht voor thuis, meer genieten van je gezin zonder al die extra afsrpaken buiten je werk om. Langzaamaan worden de richtlijnen versoepelt en wordt je wereldje weer wat groter. Toch blijven we thuis en bij mijn cliënten wel waakzaam op symptomen of klachten. Laten we maar hopen dat er snel een vaccin komt en dat iedereen in goede gezondheid blijft. 17 december 2019

Nieuwe flyers en visitekaartjes... Bij een doelgroep verschuiving horen ook nieuwe flyers en visitekaartjes! Mijn huisstijl is hetzelfde gebleven maar de tekst is aangepast. 2 verschillende doelgroepen. Jonge kinderen maar tegenwoordig ook volwassenen.  Bij beide doelgroepen voel ik me thuis. Bij beide doelgroepen kan ik mijn kwaliteiten kwijt. Dat maakt mijn werk ook zo leuk! En ik ben nog elke dag dankbaar dat ik bijna 3 jaar geleden de stap heb genomen om voor mezelf te beginnen. Het was soms even zoeken welke cliënt bij mij paste en omgekeerd. Dit resulteerde ook een paar keer in afscheid nemen van elkaar. Elke keer kwam er daarna weer iets op mijn pad wat beter aansloot bij mijn kwaliteiten. Zo kwam langzaamaan ook mijn doelgroep verschuiving in beeld. Thuis en met collega's gesprekken voeren over wat bij je past. Waar je goed aan doet. Nadenken, knopen doorhakken, nieuwe cliënten zoeken. Het was niet altijd makkelijk om een knoop door te hakken maar juist omdat je één op één met een cliënt werkt is het zo belangrijk dat het goed voelt voor beide. En als het één ding is die ik de afgelopen jaar heb geleerd is dat ik mijn hart moet volgen! Daar word ik het meest blij van en dat heeft ook weer zijn positieve uitwerking op de kwaliteit die ik lever bij mijn cliënten. Binnenkort staan er twee cursusdagen op het programma; autisme en prikkelverwerking. Deze week nog even hard werken en dan genieten van de kerstvakantie. Fijne feestdagen iedereen en tot in het nieuwe jaar! 6 november 2019

Doelgroep verschuiving... Wat grappig en bijzonder hoe het leven kan lopen. Ik werk al ruim 20 jaar met kinderen maar sinds 2,5 jaar werk ik ook regelmatig voor en met een volwassen cliënt. Deels draait het om het huishouden doen maar er komt meer bij kijken dan alleen dat. Het gaat om een stukje thuis creëren. Mijn cliënten zijn niet in staat dit zelf te doen door hun lichamelijke beperkingen. Hoe graag ze het ook zelf willen doen, de energie of fysieke kracht is er niet naar. Soms mist er ook een stukje inzicht of overzicht. Hoe pak ik mijn huishouden aan, welke post is belangrijk om af te handelen, wat voor ingrediënten heb ik nodig voor het koken.  De hulpvraag kan zijn; neem een deel van me over, of; wil je me er in ondersteunen. Ik kan met mijn inzicht, ordelijkheid, punctualiteit, rust en regelmaat geven waar de cliënt naar verlangt. En dat is een stuk van de begeleiding wat mij energie geeft. Ik vind het dankbaar werk omdat ik op die manier mijn steentje bij kan dragen in de maatschappij. Het gaat niet om die stofzuiger of om dat ene boodschapje doen, het gaat om een stukje overnemen wat de cliënt niet meer zelf kan of graag in ondersteund wil worden. En dat doe ik maar al te graag voor ze! 19 juni 2019

Samen spelen... Een van mijn cliënten gaat graag even op de computer uit school. Even de dag van zich af laten glijden, even de gedachten verzetten en ontprikkelen. Na een bepaalde tijd wordt de timetimer gezet of komt mijn cliënt zelf achte de computer vandaan. Vaak spelen we een spelletje samen. Ik neem wel eens wat mee of we kijken wat er thuis is. Heel vaak wordt er na een spel geknutseld. Er wordt dan een variant gemaakt op hetgeen wat we net gespeeld hebben. De radartjes in het hoofd van mijn cliënt gaan heel snel, binnen een mum van tijd is er een nieuw spel bedacht en uitgevoerd. Ook dit zelfbedachte spel, spelen we dan samen. Ontzettend knap en ontzettend leuk om te zien hoe mijn cliënt dit doet en hier ook van geniet. Op mijn beurt geniet ik dan ook weer. We hebben het idee om alle gemaakte spellen op papier ook daadwerkelijk in een map te gaan doen. Zo blijft alles netjes elkaar en kan het nogmaals gespeeld worden. Als ik kijk naar de fases in de spelontwikkeling is er sprake van constructiespel en fantasiespel.25 april 2019

Natuur opzoeken... Soms gebeurd er zoveel in je leven dat je het liefst even in een holletje kruipt. Dit geld voor mezelf maar ook net zo goed voor mijn cliënten. Je wilt het liefst thuis blijven in je vertrouwde omgeving, doen waar je je goed bij voelt. Maar juist de natuur in gaan, een wandeling maken, een stuk fietsen kan zo lekker zijn om je hoofd leeg te maken! Je gedachtes en je hoofd worden weer wat rustiger en door lekker te bewegen verlaag je ook je spanning. Niet elke cliënt kan goed lopen, in de rolstoelwagen of scootmobiel is natuurlijk ook een prima alternatief op het lopen. Je bent toch buiten, het zonnetje doet wonderen en het is zo mooi om de natuur weer te zien ontluiken, de vogels te horen fluiten. Ik geniet daar enorm van! Je gaat moe of overprikkelt de natuur in maar komt moe maar voldoen en veel meer ontspannen terug. Je voelt je weer meer opgeladen en kan er weer tegen aan! Met mijn cliënten wandel en fiets ik regelmatig. In mijn vrije tijd doe ik dit ook graag met mijn gezin. De natuur in, heerlijk.... Bos, strand of een wandelingetje in een parkje. Het is allemaal goed. 27 februari 2019

Jubileum... Vandaag heb ik mijn 2 jarig jubileum van mijn eigen bedrijf PGB Judith van Laere. Het trotse gevoel is wat overheerst. Wat is er veel gebeurd in 2 jaar! Ik heb mijn bedrijf opgebouwd  vanaf dag 1 met 1 cliënt waar ik 3,5 jaar uur per week werkte tot naar nu waarin ik een volwaardig bedrijf ben en goed mijn eigen boontjes weet te doppen. Ik ga met heel erg veel plezier en met gevoel van dankbaarheid naar mijn werk, het voelt niet eens altijd als werk zo leuk vind ik het om te doen. De afwisseling en eigen indeling van de verschillende cliënten hebben, mijn eigen administratie doen, intervisie en bijscholing maakt dat ik me trots voel op hoe ik mijn eigen bedrijf heb ingericht. Ik ben trots als ik bij cliënten een blij gezicht zie, weer een nieuw doel behaald is of ouders mij bedanken voor het meedenken of iets nieuws in het gezin implementeren. Soms heb ik keuzes moeten maken die niet makkelijk waren maar wel mij en mijn bedrijf ten goede kwamen. Zonder de steun van mijn man, zoon, familie en vrienden had ik niet zo ver geweest als dat ik nu ben. Nogmaals, trots is het gevoel wat overheerst! 24 december 2018

Jaaroverzicht... Wat een jaar is het geweest! Veel pieken, af en toe een paar dalen. Privé, werkgerelateerd of cliëntgebonden. Soms kom je ergens met vallen en opstaan. Herhalen, herhalen, herhalen. Dit geld voor mezelf als ook voor mijn cliënten. Door ervaringen leer je, pas je aan, verander je, stel je bij, evalueer je en mag je zeker ook trots zijn op jezelf! Zowel ik als ZZP' er als mijn cliënten hebben dit afgelopen jaar heel veel stappen gemaakt! Daar ben ik trots op!! Nu volgt er een kerstperiode van bezinning, uitrusten, nieuwe ideeën opdoen, voorbereiden op het nieuwe jaar en dan in 2019 er weer met frisse moed tegenaan! Ik wil iedereen fijne feestdagen wensen en alvast een gelukkig, gezond en liefdevol 2019 wensen! 15 oktober 2018

Spelbegeleiding deel 3... Aan de studie! Mooi boek binnen en op internet ook nog een handig boekwerkje gevonden over spelbegeleiding en spelontwikkeling. De herfst en winter komt er weer aan. Ik werk genoeg, er komt zelfs nog een cliënt bij maar toch wil ik de donkere dagen ook gaan gebruiken om me te verdiepen in de spelbegeleiding. Zoals ik al eerder liet weten heb ik jaren geleden al op mijn vorige werk  informatie gehad over spelbegeleiding maar een beetje bijspijkeren kan geen kwaad! Daar had ik de ondersteuning van een team en nu doe ik het zelf. Alles heeft zijn voor en nadelen. Toch ben ik nog steeds ontzettend blij dat ik voor deze weg heb gekozen. De cliënten waar ik werk passen bij mij en ik bij hun. Ik ben bezig geweest met  hun doelen evalueren en er zijn ook een paar nieuwe doelen bijgekomen. Zo ook verder verdiepen en begeleiden in spel. Ik geniet er heel erg van. Voor mij en de omgeving zijn het kleine stapjes maar voor de cliënt zijn het reuzenstappen! Ik zie trots, genieten, ondeugendheid, aandacht, gedeelde interesse, oogcontact. Heel mooi om te zien! Ik ga er graag mee door. 21 september 2018

Spelbegeleiding deel 2...  De herkenning op haar gezicht als ik weer met deze tas aankom. Ze heeft steeds beter door dat als ik deze tas meeneem we weer gaan spelen met de materialen die in de tas zitten. We spelen in haar kamer of in de woonkamer. Afhankelijk van de drukte in huis, hoe overprikkelt ze is van de dag die ze al heeft gehad of andere omstandigheden. Ik reik haar materialen aan of zet ze in de ruimte neer zodat ze het zelf kan pakken. Elke keer loopt ze wel weer terug naar de tas om te kijken wat er in zit. Ze begint al een paar favorieten te krijgen. Die neem ik elke keer mee als vertrouwd materiaal maar ik neem ook altijd nieuw dingen mee om te kijken wat ze daar mee doet. Leuk om te zien dat ze kleine stapjes in haar spelontwikkeling maakt!30 juli 2018 

Spelbegeleiding... In mijn vorige werk hebben we een heel gave training gehad om kinderen spelbegeleiding aan te kunnen bieden. Hierin leerde je de verschillende spelfases waarin een kind zich bevindt en ook of het kind hierin achter liep of juist voor liep. Heel interessant. Er werden boxen met spelmateriaal gemaakt en voor lange tijd werden er spelsessies gegeven. Toch is dit op één of andere manier uitgedoofd. De inhoud van het werk veranderde, er was geen tijd meer voor individuele spelsessies. Heel jammer want het was superleuk om te doen! Echt even één op één contact met de cliënt. Nu ik voor mezelf werk, heb ik die momenten altijd. Ik geniet daar erg van. Eén van mijn cliënten krijgt ook externe spelbegeleiding. Ik mocht een keer bij een sessie aanwezig zijn en dacht... maar dit kan ik ook! Dit is wat ik al eerder heb gedaan. Daarna begon het weer wat meer te kriebelen. O ja, dit was leuk om te doen! Af en toe nam ik al wat speelgoed mee wat ik nog had van toen mijn zoon kleiner was. De laatste tijd ben ik er veel actiever in. Ik struin winkeltjes af voor speelgoed, ik heb mijn oude papieren weer opgezocht en heb een boekje over spelontwikkeling en begeleiding gekregen. Mijn laatste aanwinst is een tas met mijn eigen logo erop! Deze tas neem ik elke keer mee naar mijn cliënt. Als zij deze tas ziet, weet ze, nu gaan we spelen! De komende tijd is het wat rustiger vanwege de vakantieperiode, kan ik mooi mijn nieuwe boek gaan lezen en nog meer leuke ideeën opdoen. Later in het jaar wil ik me verdiepen in een cursus spelbegeleiding. Ik heb er zin in!  6 juni 2018

Vertrouwen... Vertrouwen in mijn cliënt, vertrouwen in stapjes zetten, vertrouwen van haar in mij. Hoe mooi om te zien dat zij een paar maanden geleden nog niet buiten durfde te lopen maar dit op haar knieën deed. Hoe mooi om te zien dat ze stapjes aan de hand is gaan lopen en nu zelfs al heel stukken loopt! Ik vind het fantastisch dat ik daar getuige van mag zijn. Ik zie haar zelfvertrouwen met de dag groeien. Ik zie dat ze trots is op haarzelf, ik zie dat ze haar angsten aan het overwinnen is. Buiten zijn er veel onvoorspelbare elementen aanwezig; auto's, brommers, fietsers, mensen die je zomaar aanspreken en aan je willen zitten. Voorheen zag ik volledige paniek, haar hele lijfje schoot in de kramp in de rolstoelwagen, laat staan dat ze dan ook nog eens zelf zou gaan lopen. We zijn stapje voor stapje te werk gegaan. Ze woont aan de rand van een parkje, elke keer als we een wandeling hebben gemaakt met de rolstoelwagen, haalde ik haar er voor het laatste stukje uit. Zo kon ze aan mijn hand en naast de wagen het laatste stukje naar huis lopen. Dit zijn we steeds meer gaan uitbreiden en nu loopt ze bijna het hele parkje door! Steeds het cirkeltje vergroten. Nu zijn we op het punt gekomen dat daar ook het winkelcentrum bij hoort en het verkeer. Dat is nog heel erg spannend, als ze een mindere dag heeft ga ik deze uitdaging niet aan. Omdat ze niet kan praten is het heel belangrijk dat ik haar gedragingen en reacties goed lees. Wat ook goed helpt is uitleggen wat we gaan doen, dit ondersteunen met foto's en vooral rustig blijven praten als we onderweg iets tegenkomen wat spannend is. Achteraf vertel ik altijd vol enthousiasme aan ouders wat ze heeft gedaan. Ook dan zie ik weer een heel trots gezichtje :-) 1 maart 2017 tot 1 maart 2018

Nieuws... Er breekt een nieuwe fase in mijn leven aan! Na 12,5 jaar in de jeugdhulpverlening begin ik voor mezelf! Hoe LEUK! Hoe SPANNEND! Wat moet ik allemaal doen, wat moet ik allemaal regelen? Er komen zoveel vragen op me af. Soms is het maar goed dat je niet alles van te voren weet en gaande weg bijleert wat er moet gebeuren. Niet alleen voor kinderen is structuur fijn maar ook voor mij, voor een nieuwe fase, voor een nieuw bedrijf. Overzichten maken, lijstjes maken en afstrepen. Dat geeft al voor een groot deel rust. Stap voor stap werk ik alle punten af, schaaf en leer ik bij. Ik leer  nieuwe mensen kennen en krijg een steeds beter beeld  wat een eigen bedrijf als ZZP'er inhoudt. Ik hou er van om met mensen te werken maar ik vind het ook leuk om een   stuk administratie te doen. Dit kan ik mooi combineren in het werk. Nu druk bezig met de website verder vorm te geven en te voldoen aan de AVG die binnenkort van kracht gaat. Volgende keer weer meer informatie over wat mij bezig houd! Hartelijke groet, Judith E-mailen
Bellen
Map